Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A főkönyvelő: David Beckham

2001.10.01. 17:01
Remek évet zárt a Manchester United futballcsapata, amely a világ leggazdagabb sportvállalkozása: tavaly 129,6 millió fontos rekord forgalom mellett 21,8 millió fontos (9 milliárd forintos) nyeresége volt. A cég nem ragad le olyan gyermeteg szórakozási formáknál, mint a futball, ezért nemsokára pénzügyi szolgáltatásokat - mondjuk hiteleket - is fog nyújtani.
Harminc százalékkal nőtt a Manchester United nyeresége a július végén zárult üzleti évben, pedig nagyot kockáztatva annyit költött játékosokra, mint korábban soha. A csapat megerősítése összesen 50 millió fontba került, ebből a holland Ruud van Nistelrooy-ért 18, az argentin Juan Veronért 28 millió fontot fizettek ki, a többiek nagy részével pedig szerződést hosszabbítottak.

Jelzáloghitelt a Békescsabai Előre Spartacus FC-től?

A vállalkozás üzleti tervei az idén is merészek. A futball területéről meglepő módon a pénzügyi szolgáltatások területére kalandoznak át. Személyi hiteleket, biztosítást, jelzáloghitelt és hitelkártyát is lehet majd rendelni MU Finance név alatt. Ebben segít a Bank of Scotlanddel és a Zurich Financiallel kötött szerződés.

Bővítenek, szponzorálnak

Amikor nem bankárkodnak, marad a futballmenedzselés. A jegybevétel tavaly növekedett az Old Trafford stadion kibővítése miatt, hiszen 9700-zal több, 67 ezer 700 az ülőhely. Szintén több lett a szponzori bevétel, a tavalyelőtti 18,5 millió után 22,5 millió font. Sokat várnak a jövő augusztusban életbe lépő együttműködési szerződéstől a sportruházatgyártó Nike-val, illetve a közvetítési jogok értékesítésétől, amelyek a Ligától visszakerülnek a klubokhoz.