Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Gazdasági katasztrófa a Duna mentén

2002.08.14. 12:18
Az elárasztott Duna menti országok gazdaságát súlyosan érintheti a természeti katasztrófa, Magyarország azonban egyelőre még kimaradt a csapásokból. Azonnali gazdasági akciótervet még nem kellett kidolgozni. Csehország kára becslések szerint 2 milliárd dollár felett járhat, és dőlhet a költségvetés. Ausztriában tolódhat az adóreform az árvíz miatt.
Magyarországon az árvízzel kapcsolatos kormánydöntésekre vonatkozó javaslatokat a belügyminisztérium terjeszti elő - mondták el az Indexnek a pénzügyi tárcánál. Ha lesz ilyen, azt legközelebb a 23-i ülésén tárgyalhatja a kabinet. A kormánydöntés alapján a károk enyhítéséhez szükséges összegeket a minisztériumok belső átcsoportosítással vagy a költségvetés tartalékából fedezhetik.

Borulhat a cseh büdzsé

A helyzet Csehországban összehasonlíthatatlanul komolyabb. A cseh gazdaságot keményen megrázhatja az árvíz - írja a BBC. A korona kedden egy százalékkal gyengült az euróhoz képest, szerdán azonban ismét erősödni kezdett. A hevenyészett, előzetes számítások szerint a helyreállítás költsége meg fogja haladni az 1997-es természeti csapás idején elköltött 60 milliárd koronát, írja a brit hírügynökség. A CNN hírtelevízió legújabb becslése ugyanakkor már 2 milliárd dolláros - 64 milliárd koronás - kárt emleget. Elemzők szerint a cseh kormány nem fogja tudni tartani a tervezett költségvetési hiányt. Éppen most kell egyébként kifizetniük az 1997-es helyreállításra kibocsátott államkötvényeket.

Sok a víz a sörhöz

Az áradás leginkább a turizmus és a mezőgazdaság területén okozhat károkat. Szintén keményen érintett a világhírű söripar, mivel a gyárak jellemzően folyópartokon épültek. Prágában bezárták a Staroprament gyártó üzemet, Ceske Budejovicéban az ár a Budvar sörgyárat fenyegeti. Prágában kedden egyébként bezárt a tőzsde, csakúgy mint a bankok és brókercégek jelentős része.

Gyorssegély

Stanislav Gross belügyminiszter szerint a kár várhatóan meg fogja haladni az 1997-es árvíz okozta 60 milliárd koronát. Libor Ambrozek környezetvédelmi miniszter ugyanakkor legfeljebb 20 milliárd korona körüli kárral számol. A politikusok és más szakértők is hangsúlyozzák, hogy jelenleg még csak becslésekről van szó. A kormány keddi rendkívüli ülésén 1,65 milliárd koronát különített el csak a legsürgősebb mentési munkálatokra.

Elöntve nem megy

A vasút több milliárd koronás kárról beszél. A mezőgazdaság kára is jelentős, mert az ár megsemmisítette a földeken a termést. A veszélyetetett régiókban nem dolgoztak a gyárak, intézmények. Észak-Csehországban például leállt a legnagyobb cseh vegyi üzem. Az elöntött városokban leálltak a bankok, és nem működnek a pénzkiadó automaták sem. A Cesky Telecom több központja beázott, illetve áramszünet miatt nem működik. Szerdán mintegy 40 ezer telefon volt süket, főleg Közép-Csehországban. Várhatóan komoly károkat okoz majd az is, hogy a veszélyeztetett régiókban biztonsági okok miatt mindenütt kikapcsolták az áramot.

Elmossa az adóreformot?

Az osztrák kormány szerdán ült össze, hogy intézkedéscsomagot dolgozzon ki az árvízkárosultak megsegítésére. A csomagban Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter szerint adókedvezmények lesznek az adományokat adók és kapók számára - írja az MTI.

Alsó-Ausztriában a tartományi kormány a több tízezer károsult megsegítésére 100 millió eurós keretet biztosított, és a kifizetések még szerdán megkezdődnek: előbb a keletkezett kár 20 százalékát fedezik, a többit később vizsgálják majd. Hasonló terveken dolgoznak Felső-Ausztriában és Salzburgban is. Az árvíz a pártpolitikában is érezteti hatását. Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke például azt követelte, a kormány tegyen le a 2003-ban esedékes általános választások előtt kilátásba helyezett adóreformról, és az erre félretett mintegy 2 milliárd eurót fordítsa az árvíz pusztításának felszámolására. Ezen kívül Martin Bartenstein gazdasági miniszter hozzon létre külön válságalapot 100 millió euró értékben a bajba jutott cégek megsegítésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!