Mátyás
-6 °C
1 °C

Csökkent az Amazon vesztesége

2001.07.24. 11:06
A világ első számú online kiskereskedője, az Amazon vártnál kisebb veszteségről számolt be, az árbevétele viszont csalódást keltett.
Az Amazon - kamatfizetésektől, adókötelezettségtől és más költségektől eltekintő - pro forma működési vesztesége az idei második negyedévben 58 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi azonos időszakban felmutatott 116 millió dollárral. (A nettó veszteség 168 millió dollár volt, ami szintén komoly javulás a bázisidőszak 317 millió dolláros vesztesége után.)

Az árbevétel csalódást keltett

A vállalat árbevétele 668 millió dollárt tett ki, ami 16 százalékos növekedés a tavalyi második negyedévben befolyt 578 millió dollárhoz viszonyítva. Az idei első negyedévhez elért 700 millió után azonban már tisztes visszaesés, és a társaság a harmadik negyedévre további csökkenést vár, és az árbevételt valahová 625-675 millió dollár közé teszi. Elemzők szerint a kiskercég legnagyobb problémája, hogy nem vonz elég új vevőt a meglévők megcsappant vásárlőkedvének ellensúlyozására.

Az Amazon fő tevékenységi körébe tartozó köny-, zene- és videóértékesítés csupán 1 százalékkal növekedett, és 389 millió dollárt tett ki. A szórakoztató- és háztartási elektronikai cikkek értékesítése jobban ment, 21 százalékkal bővült, de csupán 110 millió dollárt hozott a konyhára.

A csalódást keltő értékesítési adatok megjelenése után a tőzsdén esett is néhány százalékot a társaság részvénye, de a 15 dollár körüli ár még csaknem kétszerese az áprilisi 8 dolláros mélységi rekordnak.

Készpénz-injekció az AOL-tól

A vállalat reményei szerint pro forma alapon év végére már nyereséget tudnak felmutatni. Az amerikai tevékenység ebben a negyedévben már így is 2 millió dolláros működési profitot hozott, és terveik szerint a Nagy-Britannia-i és a németországi részleg is eléri ezt a negyedik negyedévben. (A francia és a japán leányvállaltról nem ejtettek szót.)

A vállalat készpénzállományát árgus szemmel figyelők megnyugtatására a gyorsjelentésben azt is közölték, hogy év végére 900 millió dollárt tesz majd ki a készpénz- és értékpapírállomány. Ugyanakkor azt is közölték, hogy az AOL további 100 millió dollárt tett a cégbe, és kiterjesztették a két vállalt közötti együttműködések körét.