Szilárda
-4 °C
3 °C

Megcsappant a gazdagok adakozókedve

2003.09.23. 09:04
A tőzsdék elmúlt években tapasztalt gyengélkedése következtében megcsappant a gazdagok vagyona, s úgy látszik, ezzel adakozókedve is az Egyesült Államokban. Tavaly a különböző alapítványok, vállalatok és magánszemélyek összesen 240 milliárd dollárt adományoztak jótékony célokra az USA-ban, ami reálértékben félszázalékos csökkenést jelent 2001-hez képest.
Ez jelentős visszaesés a kilencvenes évekhez képest, amikor az adományokat kezelő bankok adatai szerint egy évtized alatt 50 százalékkal emelkedtek a karitatív célú adományok. A világ leggazdagabb embere, a Microsoft alapító elnöke is jobban garasoskodik: a Bill & Melinda Gates Alapítvány tavaly 1,157 milliárd dollárt, azaz az egy évvel korábbinál 1 százalékkal többet adott jótékony célokra, noha 2001-ben még 15 százalékkal növelte az összeget - derül ki az alapítvány jelentéséből.

Több éves kötelezettség

A jótékony célú adományok gyűjtésével és elosztásával is foglalkozó Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet tavaly kénytelen volt saját tartalékaihoz nyúlni a befolyó összegek csökkenése miatt. A karitatív kiadások csak azért nem estek vissza tavaly nagymértékben, mert az adományozók egy része több évre szóló kötelezettségeket vállalt. Bár a piacok mostanában már kezdenek magukhoz térni, időre lesz szükség a korábbi áldozatkészség visszatéréséhez.

Mérhető eredmény

Az adományozási ügyekben tanácsokat adó privát bankok, így például a JP Morgan Private Bank jótékonysági szolgálata szerint a milliomosok jobban megválogatják, milyen célokra áldoznak, s biztosak akarnak lenni abban, hogy érdemes volt áldozatot hozni. Szociális célú befektetéseiktől is olyan mérhető eredményt várnak, mint pénzügyi invesztícióiktól. A Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi szövetsége (IFCR) például, amely évente több mint 250 millió dollárt oszt szét a fegyveres konfliktusok és a természeti csapások károsultjainak, új szoftvert vetett be az adományok szétosztásának felgyorsítása és a karitatív tevékenység hatékonyságának javítása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!