Piroska
-1 °C
5 °C

Adakozik az üzleti világ

2001.09.13. 10:00
Egymás után teszik jótékonysági felajánlásaikat a nagy amerikai cégek. Jellemzően vagy készpénzt - a General Electric például 10 millió dollárt - vagy termékeiket juttatják el a mentőosztagoknak és a Vörökeresztnek.
A GE az eltűnt mentőosztagosok családainak szánja a Rudolph Giuliani New York-i polgármesternek felajánlott 10 milliót. A Cisco Systems segélyszervezetek között oszt szét 6 millió dollárt. Az Unocal nevű olajipari társaság 50 ezer dollárt adott át a Vöröskeresztnek és ugyanennyit a Szeptember 11. alapítványnak, melyet a United Way és a New York Community Trust hozott létre.

Nem csak adnak, gyűjtenek is

Sok olyan vállalat akad, amely nem csak átutal bizonyos összeget, de segít további felajánlások begyűjtésében. A Wells Fargo and Co. például egyfelől adott 1 milliót a Vöröskeresztnek, másrészt átutalási számlát hozott létre, amelyre a pénzintézet 3000 fiókjában lehet befizetni az ügyfelek felajánlásait.

A Walgreen vegyesbolthálózat 25 ezer dollárt adott készpénzben és ugyanilyen értékben termékeket, majd készpénzes felajánlásokat kezdett gyűjteni 3500 boltjában.

Több módon segítenek

A Software Shelf International profitjának egytizedét folyamatosan utalja át a mentésre, a Motorola pedig több ezer telefont, rádió adóvevőt, akkumulátort és más készüléket küldött. A cég szóvivője közölte, hogy termelésüket riadókészültségben végzik, hogy bármikor le tudják gyártani a mentéshez esetlegesen szükséges mennyiségű készüléket.

Az Ingatlanügynökök Országos Szövetsége alapítványt hozott létre, amely a robbanások által érintett családoknak segít a jelzálogrészletek és lakbér kifizetésében.