Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A diákhiteleket is utolérte a hitelválság

2008.03.03. 14:14
Dráguló hiteldíjakkal szembesülhetnek a diákok szerte az USA-ban a tavasz folyamán. A diákhitelek sem maradnak ki az amerikai gazdaságot érintő krízisből. A tanulók a piaci kamatok alatt kínált, államilag támogatott hiteleket keresték, egyre nagyobb teher hárul azonban rájuk, ezért új források bevonásával próbálják a tanulmányikat finanszírozni.

Mind az államilag finanszírozott mind a költségtérítéses tanulók visszautasítják a piaci kamatozású hiteleket, mert a magasabb kockázatvállalással veszélybe kerülhet a képzésük. "Van egy kis zavar! A pénz adott, csak drágábbá vált." - mondta Yvonne Hubbard a Virginia Egyetem diákhitel igazgatója a Washington Postnak. Az állami hitelprogram továbbra is elérhető minden diák számára, de az általános hitelválság ebben a szektorban is drágulást eredményezett.

Nem adnak

Több cég óvatosabb hitelezési politikát alkalmaz a kamattámogatás csökkentése miatt, legalább egy tucat finanszírozó, köztük az ország nyolcadik legnagyobb diákhitelezője is kivonult erről a piacról. Az ország egyik legnagyobb diákhitel központja - a Pennsylvania-i Felsőoktatási Támogatási Intézet - bejelentette, hogy átmenetileg szünetelteti a hitelek értékesítését, valamint a továbbiakban a hitelfelvételhez szükséges követelmények szigorításában látják a megoldást. A felsőoktatási intézmények vezetői aggodalmukat fejezték ki és kérték a hitelezőket, hogy nyilatkozzanak az álláspontjukról a jövő tanévre vonatkozóan.

A kongresszus a kormány garanciáját kérte, hogy egy állami program közvetlenül támogassa az intézményeket a növekvő problémák kezelésében és új programot is indítanak a csődközelbe került diákok támogatására.

A 40 ezer hallgatóval rendelkező Észak Virginiai Egyetem megbízott finanszírozási vezetője kijelentette, hogy ha a hitelezők nyár végéig leállnak a hitelezéssel, úgy nagyon sok diák személyi hitelt vesz fel a bukás elkerülése érdekében, ezzel hosszú távon hitelcsapdába kerülnek a diákok.

Nem bírják anyagilag

A hitelválság területenként eltérően érzékelhető. Azok az intézmények, ahol magas a sikeresen végzettek aránya, még mindig elérhető az alacsony költségű diákhitel. Az alacsonyabban rangsorolt iskolákban magasabb hiteldíjak bevezetése valószínűsíthető. Az előbbi iskolák hallgatói is nyugtalanok az emelkedő költségek miatt.

Andrew Helms a Georgetown Egyetem 24 éves hallgatója mondta, hogy tanulmányi költségeinek fedezésére 50 ezer dollár diákhitelt vett fel 6,3 százalékos kamattal. A diákhitel 1,5 százalékos emelése is nehezen kezelhető, de egy további emelés komoly pénzügyi zavart okozhat. A diákhitel meghatározza, hogy mit fogsz dolgozni, ha lediplomáztál, ha a közszférában helyezkedsz el, 10-15 évig is eltarthat, mire megszabadulsz a hiteledtől, aki a másik utat választja, az eladja a lelkét egy olajcégnek.

Sok műszaki képzésben résztvevő diák felvette a magasabb kamatozású hiteleket, ezt követően mégsem találtak jól fizető állást. "Ezeket a hiteleket a rabláshoz lehetne hasonlítani és ez nem jó így!" - mondta Robert Shireman a Californiai Műszaki Egyetem elnöke.

Az emelkedő tanulmányi költségek, kiegészülve a gazdasági csökkenéssel, az ingatlanárak emelkedésével egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. A költségek több mint a kétszeresükre emelkedtek az elmúlt évtizedben.

Személyi hiteleket vesznek fel

Több diák az állami támogatás nélküli személyi hitelek felé fordult. A diákhitel összegének maximuma nem emelkedett olyan ütemben, mint a tanulmányi költségek. A tanulmányok finanszírozására felvett személyi hitelek megnégyszereződtek az elmúlt tíz évben és 24 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az elsőévesek 3500 dollár összegű államilag támogatott diákhitelt vehetnek fel, a tanulmányi költségeiket ez már az első évben sem fedezi és az évek során ez egyre csak emelkedik. Vezetők szerint a költségek veszélybe sodorhatják a felsőoktatást, a diákok csökkenthetik a költségeiket, ha a szüleiknél laknak, ezt azonban nem mindenki tudja megvalósítani. Az iskolák tisztában vannak a diákokra nehezedő problémákkal, de nem szeretnének létszámcsökkenést azért, mert azok képtelenek fizetni a tandíjat.

A diákok hitelköltségei nagymértékben emelkedtek, a hitelezők egyre nehezebben találnak befektetőket, biztonság és stabilitás nélkül a hitelezők nem fognak tudni hitelt nyújtani a diákoknak. Szakértők szerint az államilag támogatott hiteleket továbbra is elérhetővé kell tenni a diákok számára.

A pénzügyi piacon lévő nyugtalanság átgyűrűzött a diákhitelekre is szakértők szerint azonban alaptalan a pánik. A szigorítások negatívan hatottak a hitelezőkre, hosszú távon azonban az állami garancia lehet a megoldás.

A hitelpiaci intézkedések miatt az adósoknak meg kell húzni a nadrágszíjat. Egy nonprofit cégnél dolgozó személynek nem könnyű gyorsan visszafizetni a hitelét, a fizetések nem emelkednek és ha a gazdaság hosszú ideig ezen az úton halad, akkor nem is ez az első gondolata az embernek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?