Huba
17 °C
33 °C

A diákhiteleket is utolérte a hitelválság

2008.03.03. 14:14
Dráguló hiteldíjakkal szembesülhetnek a diákok szerte az USA-ban a tavasz folyamán. A diákhitelek sem maradnak ki az amerikai gazdaságot érintő krízisből. A tanulók a piaci kamatok alatt kínált, államilag támogatott hiteleket keresték, egyre nagyobb teher hárul azonban rájuk, ezért új források bevonásával próbálják a tanulmányikat finanszírozni.

Mind az államilag finanszírozott mind a költségtérítéses tanulók visszautasítják a piaci kamatozású hiteleket, mert a magasabb kockázatvállalással veszélybe kerülhet a képzésük. "Van egy kis zavar! A pénz adott, csak drágábbá vált." - mondta Yvonne Hubbard a Virginia Egyetem diákhitel igazgatója a Washington Postnak. Az állami hitelprogram továbbra is elérhető minden diák számára, de az általános hitelválság ebben a szektorban is drágulást eredményezett.

Nem adnak

Több cég óvatosabb hitelezési politikát alkalmaz a kamattámogatás csökkentése miatt, legalább egy tucat finanszírozó, köztük az ország nyolcadik legnagyobb diákhitelezője is kivonult erről a piacról. Az ország egyik legnagyobb diákhitel központja - a Pennsylvania-i Felsőoktatási Támogatási Intézet - bejelentette, hogy átmenetileg szünetelteti a hitelek értékesítését, valamint a továbbiakban a hitelfelvételhez szükséges követelmények szigorításában látják a megoldást. A felsőoktatási intézmények vezetői aggodalmukat fejezték ki és kérték a hitelezőket, hogy nyilatkozzanak az álláspontjukról a jövő tanévre vonatkozóan.

A kongresszus a kormány garanciáját kérte, hogy egy állami program közvetlenül támogassa az intézményeket a növekvő problémák kezelésében és új programot is indítanak a csődközelbe került diákok támogatására.

A 40 ezer hallgatóval rendelkező Észak Virginiai Egyetem megbízott finanszírozási vezetője kijelentette, hogy ha a hitelezők nyár végéig leállnak a hitelezéssel, úgy nagyon sok diák személyi hitelt vesz fel a bukás elkerülése érdekében, ezzel hosszú távon hitelcsapdába kerülnek a diákok.

Nem bírják anyagilag

A hitelválság területenként eltérően érzékelhető. Azok az intézmények, ahol magas a sikeresen végzettek aránya, még mindig elérhető az alacsony költségű diákhitel. Az alacsonyabban rangsorolt iskolákban magasabb hiteldíjak bevezetése valószínűsíthető. Az előbbi iskolák hallgatói is nyugtalanok az emelkedő költségek miatt.

Andrew Helms a Georgetown Egyetem 24 éves hallgatója mondta, hogy tanulmányi költségeinek fedezésére 50 ezer dollár diákhitelt vett fel 6,3 százalékos kamattal. A diákhitel 1,5 százalékos emelése is nehezen kezelhető, de egy további emelés komoly pénzügyi zavart okozhat. A diákhitel meghatározza, hogy mit fogsz dolgozni, ha lediplomáztál, ha a közszférában helyezkedsz el, 10-15 évig is eltarthat, mire megszabadulsz a hiteledtől, aki a másik utat választja, az eladja a lelkét egy olajcégnek.

Sok műszaki képzésben résztvevő diák felvette a magasabb kamatozású hiteleket, ezt követően mégsem találtak jól fizető állást. "Ezeket a hiteleket a rabláshoz lehetne hasonlítani és ez nem jó így!" - mondta Robert Shireman a Californiai Műszaki Egyetem elnöke.

Az emelkedő tanulmányi költségek, kiegészülve a gazdasági csökkenéssel, az ingatlanárak emelkedésével egyre jobban megterheli a családok pénztárcáját. A költségek több mint a kétszeresükre emelkedtek az elmúlt évtizedben.

Személyi hiteleket vesznek fel

Több diák az állami támogatás nélküli személyi hitelek felé fordult. A diákhitel összegének maximuma nem emelkedett olyan ütemben, mint a tanulmányi költségek. A tanulmányok finanszírozására felvett személyi hitelek megnégyszereződtek az elmúlt tíz évben és 24 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az elsőévesek 3500 dollár összegű államilag támogatott diákhitelt vehetnek fel, a tanulmányi költségeiket ez már az első évben sem fedezi és az évek során ez egyre csak emelkedik. Vezetők szerint a költségek veszélybe sodorhatják a felsőoktatást, a diákok csökkenthetik a költségeiket, ha a szüleiknél laknak, ezt azonban nem mindenki tudja megvalósítani. Az iskolák tisztában vannak a diákokra nehezedő problémákkal, de nem szeretnének létszámcsökkenést azért, mert azok képtelenek fizetni a tandíjat.

A diákok hitelköltségei nagymértékben emelkedtek, a hitelezők egyre nehezebben találnak befektetőket, biztonság és stabilitás nélkül a hitelezők nem fognak tudni hitelt nyújtani a diákoknak. Szakértők szerint az államilag támogatott hiteleket továbbra is elérhetővé kell tenni a diákok számára.

A pénzügyi piacon lévő nyugtalanság átgyűrűzött a diákhitelekre is szakértők szerint azonban alaptalan a pánik. A szigorítások negatívan hatottak a hitelezőkre, hosszú távon azonban az állami garancia lehet a megoldás.

A hitelpiaci intézkedések miatt az adósoknak meg kell húzni a nadrágszíjat. Egy nonprofit cégnél dolgozó személynek nem könnyű gyorsan visszafizetni a hitelét, a fizetések nem emelkednek és ha a gazdaság hosszú ideig ezen az úton halad, akkor nem is ez az első gondolata az embernek.