Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újabb adócsökkentés jöhet Szlovákiában

2006.04.28. 09:14
A két legnagyobb szlovák párt adócsökkentéssel szeretné megnyerni a júliusi választást. A kormánypárti jobbközép SDKU a személyi jövedelemadó további csökkentésének és az államapparátus drasztikus karcsúsításának ígéretével kampányol. A most 19 százalékos szjá-t évente 1 százalékponttal 15 százalékra csökkentenék. Az ellenzék az áfát mérsékelné.
A szlovák kormány vezető erejét adó jobbközép SDKU a személyi jövedelemadó további csökkentésének, illetve az államapparátus drasztikus karcsúsításának ígéretével törekszik pozícióinak megerősítésére a június 17-i választások előtti. Az ellenzék legerősebb pártja, a Smer viszont az áfát szállítaná le, és a mostani egykulcsos személyi jövedelemadót progresszívvé tenné.

Mikulás Dzurinda kormányfő minisztériumok és igazgatási intézmények sorát építené le, ha pártja ismét bizalmat kapna a közelgő választásokon. Egy pozsonyi értekezleten bejelentette, hogy egy következő kormányzási ciklusban a kabinet jól meg tudna lenni a gazdasági minisztérium nélkül. A mostani feladatát átvehetnék más tárcák, így a turizmus ügye átkerülhetne a regionális fejlesztési minisztériumhoz.

Dzurinda megszüntetné továbbá a privatizációs ügynökségként működő állami vagyonalapot, a távközlési felügyeletet öszszevonná a postai főhatósággal, illetve ugyanezt tenné a közbeszerzési irodával és a versenyfelügyelettel. Továbbá javasolta a kisebbségek ügyeivel megbízott miniszterelnök-helyettes státusának megszüntetését.

Dzurinda pénzügyminisztere viszont az adórendszerben javasolt módosítást, ennek részeként évente egy százalékponttal kellene csökkenteni a most 19 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót mindaddig, amíg el nem éri a 15 százalékos szintet. Ivan Miklos hozzátette, hogy kész más javaslatokat is előterjeszteni a majdani koalíciós tárgyalásokon. Egy televíziós vitában bírálta a legerősebb ellenzéki pártnak tartott Smer azon javaslatát, hogy az áfát szállítsák le, ehelyett pedig tegyék progresszívvé a jövedelemadót egy 25 százalékos kulcs alkalmazásával.

Miklos szerint ez utóbbi távolról sem lenne alkalmas a javasolt áfacsökkentéssel járó kiesés pótlására, emellett pedig a fogyasztást terhelő adók leszállítása a nagyobb jövedelműek számára is előnyös lenne, így nem lenne alkalmas a szociális kiegyenlítő funkció ellátására. Kormánya eredményeit méltatva a pénzügyminiszter rámutatott, hogy a legalacsonyabb adószintet sikerült elérni az EU-ban.