Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Németországban a legmagasabb az adó

2005.02.14. 16:44
Litvániában a legalacsonyabbak a vállalati adóterhek, és Németországban a legmagasabbak - derül ki egy kutatásból. Az Európai Gazdaságkutatóintézet szerint Nyugat-Európában csökkenteni kell az adóterheket a versenyképesség érdekében.
A németországi vállalati adóterhek, amelyek 36,1 százalékosak átlagban, a legmagasabbak Európában - derül ki a mannheimi Európai Gazdaságkutatóintézet ( ZEW) hétfőn ismertetett, 23 országot felölelő tanulmányából.

Folytatódik az adóharc

A vizsgált országok közül a legalacsonyabbak a vállalati adóterhek Litvániában (12,8 százalék), de a többi kelet-európai országban is sokkal alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában: Magyarországon átlagban 18,1, Szlovákiában 16,7, Lettországban 14,4 százalékos adóterhet, Írországban ezzel azonosat mutattak ki a ZEW szakértői.

"Az adózási vetélkedés folytatódik " - vonta le a tanulságot a kutatóintézet, hangsúlyozva, hogy Németországban is csökkenteni kellene a vállalati terheket, ha a működőtőkéért folyó versenyben az ország vonzó célpont akar maradni. A ZEW adószakértői szerint az adóreform elveit is változtatni kellene: a közvetlen, növekedést gátló adók arányát mérsékelni kellene a közvetett, forgalmi adók rovására.

Németország után a cégek a legtöbb adót Franciaországban ( 33,1 százalék), Olaszországban és Máltán ( 32,8 -32,8 százalék) fizetik, utánuk következik Belgium ( 29,7 százalék), Dánia ( 27 százalék), Anglia ( 28,9 százalék, Svájc ( 21,8 százalék). A ZEW a kimutatásnál minden jövedelem és termelési tényező terhét, és az országonként eltérő leírási szabályokat is figyelembe vette.