Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ausztria beszáll az adóversenybe

2004.05.06. 07:44
Az osztrák pénzügyminiszter nem tartja károsnak az uniós tagok között a társasági adó terén folyó versenyt, és lát lehetőséget arra, hogy Ausztria is leszállítsa az adót.
A német és a francia állásponttól élesen elütő véleményt fogalmazott meg a társasági adó kérdésében Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjújában, kijelentve: az uniós országok között folyó adóverseny vezet el a legjobb megoldáshoz, s az új tagok serkenteni fogják ezt a versenyt. Ausztria maga is részese a folyamatnak, hiszen jövőre 34-ről 25 százalékra mérsékli a társasági adót, így reagálva a kelet-közép-európai országok legutóbbi csökkentéseire.

A régiek

Grasser szerint országa jelenleg versenyképes a szomszédokkal szemben, ugyanakkor figyelnie kell a fejleményeket, s tekintettel a folyamat dinamikájára, helyes volna még tovább, 19 százalékra - a szlovákiaival azonos szintre - levinni az adókulcsot. A miniszter mindazonáltal híve lenne egy uniós minimumadó bevezetésének, amely valahol 15 és 20 százalék között lehetne, s megakadályozná, hogy egyes országok teljesen megszüntessék az adót.

A "régi" EU-ban jelenleg 29,3 százalékos a társasági adó átlaga, a közép-európai és balti tagokban viszont 16,5 százalék. Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter kedden elítélően nyilatkozott azokról az országokról, amelyek 19 százalékos vagy annál alacsonyabb adókulcsokat alkalmaznak. Előzőleg Gerhard Schröder német kancellár több alkalommal is kikelt az új tagállamok alacsony adószintje ellen, s a bővítés alkalmából adott múlt hét végi interjújában a kétsebességes EU ötletét elővéve azt szorgalmazta, hogy a tagok egy csoportja - itt főleg Németországra és a Franciaországra gondolt - szűk körben harmonizálja a társasági adót. Az egész EU-ra kiterjedő harmonizációról Schröder már letett, miután a brit kormány világossá tette, hogy ebbe nem hajlandó belemenni.