Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Áfa-trükkök az Európai Unióban

2003.02.07. 09:58
Európa szerte egységes áfa-rendszert vezetne be az Európai Bizottság, mert a különböző kulcsok ma állandó konfliktusok forrását jelentik.
Az általános forgalmi adó (áfa) jelenleg minden országban más rendszerű az EU-ban, s az egyébként egységes piacon ez komoly problémákat okoz.

Tisztességtelen konkurencia

Tavaly Svédországban a könyvekre kirótt forgalmi adót 22-ről 6 százalékra csökkentették. Az ország déli részén a könyvárusok gyorsan kapcsoltak és dán könyveket is bevettek boltjaik kínálatába. A dán könyvesboltok az ott 25 százalékos áfával sújtott termékekkel saját hazájukban veszítették el versenyképességüket, s természetesen tisztességtelennek tartják az ilyen jellegű konkurenciát.

Az Európai Könyvárusok Szövetsége szerint a nyomtatott könyvek esetében Európa-szerte el kellene törölni az áfát, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor öt százalék alatt kellene tartani az egységes kulcsot. (Az EU országaiban jelenleg 0 és 25 százalék között mozog az áfa mértéke, s az egyes szakmákon belül nincs egyeztetett áfa-meghatározás.)

Máris lobbiznak a kis áfa-kulcsért

Az Európai Bizottság vámokkal és adókkal foglalkozó igazgatósága azon dolgozik, hogy egységesítse az európai áfa-rendszert. A kiszivárgott elképzelések szerint a legkisebb áfa-kulcs 15 százalékos lenne. A lobbizás máris megindult: több szakma képviselői - többek között a könyvesek - úgy gondolják, hogy néhány termékcsoportra ennél alacsonyabb mértéket kellene meghatározni.  • Eladnék
  • Hírek