Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az afgán kormány fenyegőzése bizonytalanságot okozott

2001.09.14. 15:14
A pénz-, tőke- és árupiaci szereplőket kissé pesszimistábbá tette, hogy az afgán kormány terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat, ha támadás érné Afganisztánt.
Az európai részvényárak csökkenni kezdtek, a dollár gyorsan három és fél hónapos mélypontra esett, az olaj ára pedig emelkedett pénteken, miután az afganisztáni kormány emelte a téteket, bosszúval fenyegetve az Egyesült Államokat, ha a keddi New York-i és washingtoni katasztrófa nyomán amerikai támadás érné Afganisztánt.

Európában esnek a részvényindexek

Az összeurópai FTSE Eurotop 300-as index pénteken kora délután 2,5 százalékkal maradt el a csütörtöki zárótól. Ismét a légitársaságok vezették a többieket a lejtőn: a British Airways 13 százalékot, az Alitalia 7,5 százalékot vesztett, mivel a légiközlekedést zavarja, hogy már negyedik napja törölni kell az amerikai járatokat.

A japán és az amerikai pénzügyminiszter intervenciót sejtet

A dollár esését az sem fékezte, hogy a japán és az amerikai pénzügyminiszter pénteken megegyezett: megfelelő lépéseket tesznek, ha az árfolyammozgás nagyon bizonytalanná válik.

Az amerikai Fed pedig gyors cseremegállapodást kötött az Európai Központi Bankkal, hogy jobban szolgálhassák a bankok napihitel-igényét. A legnagyobb központi bankok az utóbbi két-három nap alatt már 190 milliárd dollár rendkívüli napihitelt pumpáltak a piacokba.

Nem segítenek a hazafias részvénypiaci bikák?

Európai elemzők szerint nem sokat segíthet a New York-i tőzsdék hétfőre tervezett nyitása sem. - Egy-két napos "hazafias" áremelkedés elképzelhető, de utána a gyenge gazdasági háttér újra előtűnik - borongott egy londoni értékforgalmazó a Reuters hírügynökség érdeklődésére.

Sokan viszont 2-3 százalékos visszaesést várnak hétfőn New Yorkban, a légitársasági, a szórakoztatóipari, idegenforgalmi és szállodaipari részvényekkel az élen. Ezt az európai tőzsdék a jelek szerint mindenesetre már pénteken beárazták.