Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Erőre kapott az afgáni

2001.09.25. 15:47
A BBC beszámolója szerint az afgán fizetőeszköz kezd magára találni, a legnagyobb pakisztáni börze, a Karacsi Értéktőzsde vezető indexe pedig csupán 10 százalékot esett a World Trade Center elleni terrortámadás óta.
Az afgánok bízni kezdtek az afgániban?

A kabuli pénzváltók beszámolója szerint az afgáni, mely a Worl Trade Center elleni támadás után értékének 10 százalékát elvesztette, erősödni kezdett. A BBC beszámolója szerint az afgánok azután kezdtek ismét bízni fizetőeszközükben, hogy a korábbi afgán király, Zahir sah rádiónyilatkozatot adott, mely szerint a válság megoldását szolgáló erőfeszítések sikeresek lehetnek.

Az erősödésben az is közrejátszott, hogy az élelmiszer- és nyersanyagimportra szoruló országban nőtt a készpénz iránti keresletet, a nyugati segélyszervezetek ugyanis kivonultak az országból, az árak pedig emelkedni kezdtek.

A száműzött király visszatérésében reménykednek

Az emberek mindenesetre reménykedni kezdtek abban, hogy az amerikai ellencsapás korlátozott és célzott lesz. Ezt követően pedig az 1973 óra száműzetésben tartózkodó király visszatérhet Afganisztánba.

Az emberek szerint Zahir sah sohasem volt különösebben hatékony uralkodó, de jelenleg ő az egyetlen vezető, aki egyesíteni tudná az afgánokat. A korábbi uralkodó rádióbeszédében célzott arra is, hogy az etnikai és vallási vezetők részvételével összejövetelt lehetne tartani egy legitim kormányzat felállításáról.

A négy közül kinyitott az egyik pakisztáni tőzsde

Egyhetes szünet után hétfőn kinyitott az egyik pakisztáni tőzsde is. (A másik három még ezen a héten is zárva tart.)

Az árfolyamesés az első nap csupán 3 százalékos volt, a Karacsi Értéktőzsde ugyanis úgy döntött, a korábbi 25 helyett csak 5 százalékos árfolyamesést enged meg az egyes részvények esetében. A World Trade Center elleni terrortámadás óta a vezető részvényindex, a KSE-100 több mint 9 százalékot veszített értékéből.

A helyi brókerek beszámolója szerint a befektetők attól tartanak, hogy a szomszédos Afganisztán elleni amerikai katonai csapás növelni fogja a pakisztáni belső válság lehetőségét.