Valér
2 °C
8 °C

Az EU bírálja az amerikai agrártámogatásokat

2001.08.17. 15:34
Az Európai Bizottság mezőgazdasági kérdésekért felelős tagja következetlenséggel vádolta az Egyesült Államokat agrártámogatási politikája miatt, amelynek keretében 1998 óta összesen mintegy 30 milliárd dollárnyi segélyt juttatott farmereinek.
Franz Fischler bíráló megjegyzéseit a washingtoni kormányzatnak az a döntése váltotta ki, amely szerint az idén is jelentős összegű - 5,5 milliárd dolláros - támogatásban részesíti a nehéz helyzetben lévő farmereket, főleg a búza-, kukorica-, szója- és gyapottermesztőket. Az erről szóló törvényjavaslatot a képviselőház után a múlt héten a demokrata többségű szenátus is megszavazta.

Az USA megbocsátó önmagával

A döntés újabb bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok kettős mércével mér, mert miközben más országoktól piacorientált agrárpolitikát vár el, saját háza táján figyelmen kívül hagyja ezt a követelményt - állapította meg a biztos, rámutatva, hogy az idén már a negyedik éve részesülnek ilyen pótlólagos támogatásban az amerikai termelők.

Az a tény, hogy a farmerek nagy biztonsággal számíthatnak a támogatásra, elkerülhetetlenül hatást gyakorol a termelésre és így az árakra is, mind az Egyesült Államokban, mind a világpiacokon - fűzte hozzá Fischler. Szerinte ezek az évente kiosztott ajándékok csak arra jók, hogy még inkább elszigeteljék az amerikai termelőket a piaci hatásoktól. Ezt egyébként maga a washingtoni kormányzat is elismerte már 1998-ban, amikor az arra az évre összeállított segélycsomagot az ilyen támogatásoknak a kereskedelmet torzító kategóriájába sorolva jelentette be a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Az amerikai farmerek kétszerannyi támogatást kapnak

Miközben amerikai elemzők az EU közös mezőgazdasági politikáját bírálják, megfeledkeznek arról, hogy míg 1998 óta az amerikai farmerek minden évben fejenként átlag 11 ezer dollár közvetlen állami támogatáshoz jutottak, addig az uniós termelők esetében ugyanezen időszak alatt ugyanez az érték mindössze 4.500 dollárnak felel meg. Vagyis az amerikai támogatás majdnem két és félszerese az európainak - mutatott rá Fischler, aki szerint a WTO-tárgyalások következő fordulóján az EU gondoskodni fog arról, hogy a világszervezet napirendre tűzze az ilyen aránytalanságokat lehetővé tevő kibúvókat.