Valér
2 °C
8 °C

Csőd fenyegeti az amerikai légitársaságokat

2001.09.16. 00:50
Mindössze harminc napi működési költség fedezésére elegendő készpénzük van az amerikai légitársaságoknak - figyelmeztetett az amerikai Légiközlekedési Szövetség egy szakértője. John Heimlich szerint a légiközlekedéstől való félelem miatt - amit a keddi terrortámadások idéztek elő - az egész iparág működése veszélybe került, és állami segítségnyújtásra volna szükség.
A keddi New York-i és washingtoni terrortámadások miatt az embereknek teljesen elment a kedvük a repüléstől, ami súlyos pénzügyi gondokat okoz a légitársaságoknak. Új jegyeket gyakorlatilag egyáltalán nem adnak el, csak olyanokat szállítanak, akik már korábban megvették a jegyüket, de közülük is sokan lemondták foglalásukat. Az iparág működési költségei azonban napi 350 millió dollárra rúgnak, és összesen csak 10 milliárd dollárnyi készpénztartalék áll rendelkezésre - mondja John Heimlich, az amerikai Légiközlekedési Szövetség szakértője.

2,5 milliárd dollár állami gyorssegély

Heimlich szerint állami segítségnyújtásra volna szükség. A CNN értesülései szerint a kongresszusban elvileg mindkét párt támogatja az elképzelést, és 2,5 milliárd dollárnyi gyorssegélyben már meg is állapodtak. Egy republikánus szenátor azt nyilatkozta, hogy az összeget abból a negyvenmilliárdos alapból fogják kifizetni, amit pénteken szavazott meg a kongresszus a terrortámadás okozta károk elhárítására.

Eleve nem volt jó a helyzet

A bajt tetézi, hogy az iparág már a keddi támadás előtt sem volt jó pénzügyi helyzetben. Elemzők összesen 3 milliárd dollárnyi veszteséget jósoltak az egész évre, és mindössze két légitársaság - a United Airlines és a Southwest Airlines - számolt be nyereségről az első két negyedévben. A Midway Airlines már most csődöt jelentett, a Continental pedig 12 ezer embert (!), munkavállalóinak 21 százalékát volt kénytelen elbocsátani az elmúlt napokban.

Egy Standard & Poor's-elemző egyetértett Heimlich elemzésével. A hitelminősítő intézet várakozása szerint a társaságok minősítése az elkövetkezendőkben romlani fog. Szóvivők a légitársaságok részéről elismerték, hogy a helyzet rossz, de valamennyien tagadták, hogy válságról lenne szó.