Judit
2 °C
7 °C

Európárti akciócsoport alakult Nagy-Britanniában

2002.07.24. 09:37
Az árak euróban olcsóbbak, mint fontban - ez volt a jelszava annak a demonstrációnak, amit az euró brit bevezetését sürgető mozgalom, a Shoppers In Europe (Vásárlók Európában) elnevezésű csoport tartott egy londoni ruházati boltban.
Az európárti mozgalom egy vezető amerikai ruházati cég, a Gap egyik londoni üzletét szemelte ki az euró bevezetéséért indított kampány nyitóakciójának színhelyéül.

Az Oxford Streeten található boltot 70 tüntető lepte el, az euróban történő fizetés lehetőségét követelve. "Vigyázz a Gappel! Euróban olcsóbb" feliratú táblákkal felvértezett demonstrálók szerint a ruházati cég több pénzt gombol le a brit vásárlóktól azzal, hogy csak a fontban történő fizetést teszi lehetővé.

Fontban tényleg drágább!

A Gap a ruhák címkéin feltünteti az árakat fontban és euróban is, azonban számos más üzlettől eltérően nem fogadja el szigetországi boltjaiban az eurót. A Shoppers in Europe felmérésének adatai azt mutatják, hogy a cég londoni üzleteiben az áruk 75 százaléka fontban jóval többe kerül, mint euróban. A kimutatás szerint a fontban és az euróban megadott árak között a különbség akár a 40 százalékot is elérheti - írja a Yahoo! News.

Az akcióban részt vett egy neves brit komikus is. Eddie Izzard egy pólót szeretett volna euróért vásárolni. A T-shirt 16,50 fontba, illetve 19 euróba került. Ha Izzard euróit elfogadták volna, akkor csak 12,25 fontnak megfelelő összeget kellett volna kiadnia.

Újabb célpontokat keresnek

A demonstráción szerepet vállalt az Európai Parlament egyik brit képviselője is, aki szerint az akció fordulópontot jelent az euró bevezetéséért folytatott küzdelemben. Sarah Ludford egyben arra figyelmeztette azokat a kereskedőket, akik drágábban adják el termékeiket a briteknek, mint az eurózónában élőknek, hogy a Gaphez hasonlóan az európárti akciócsoport célpontjává válhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?