Diána
12 °C
27 °C

Európárti akciócsoport alakult Nagy-Britanniában

2002.07.24. 09:37
Az árak euróban olcsóbbak, mint fontban - ez volt a jelszava annak a demonstrációnak, amit az euró brit bevezetését sürgető mozgalom, a Shoppers In Europe (Vásárlók Európában) elnevezésű csoport tartott egy londoni ruházati boltban.
Az európárti mozgalom egy vezető amerikai ruházati cég, a Gap egyik londoni üzletét szemelte ki az euró bevezetéséért indított kampány nyitóakciójának színhelyéül.

Az Oxford Streeten található boltot 70 tüntető lepte el, az euróban történő fizetés lehetőségét követelve. "Vigyázz a Gappel! Euróban olcsóbb" feliratú táblákkal felvértezett demonstrálók szerint a ruházati cég több pénzt gombol le a brit vásárlóktól azzal, hogy csak a fontban történő fizetést teszi lehetővé.

Fontban tényleg drágább!

A Gap a ruhák címkéin feltünteti az árakat fontban és euróban is, azonban számos más üzlettől eltérően nem fogadja el szigetországi boltjaiban az eurót. A Shoppers in Europe felmérésének adatai azt mutatják, hogy a cég londoni üzleteiben az áruk 75 százaléka fontban jóval többe kerül, mint euróban. A kimutatás szerint a fontban és az euróban megadott árak között a különbség akár a 40 százalékot is elérheti - írja a Yahoo! News.

Az akcióban részt vett egy neves brit komikus is. Eddie Izzard egy pólót szeretett volna euróért vásárolni. A T-shirt 16,50 fontba, illetve 19 euróba került. Ha Izzard euróit elfogadták volna, akkor csak 12,25 fontnak megfelelő összeget kellett volna kiadnia.

Újabb célpontokat keresnek

A demonstráción szerepet vállalt az Európai Parlament egyik brit képviselője is, aki szerint az akció fordulópontot jelent az euró bevezetéséért folytatott küzdelemben. Sarah Ludford egyben arra figyelmeztette azokat a kereskedőket, akik drágábban adják el termékeiket a briteknek, mint az eurózónában élőknek, hogy a Gaphez hasonlóan az európárti akciócsoport célpontjává válhatnak.