Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Betiltanák az alkoholreklámot az egész Unióban

2003.02.13. 10:55
A svédek inkább az egész EU-ra kiterjesztetnék az alkoholtermékek reklámozásának tilalmat, mintsem hogy ők feloldják azt holmi jogharmonizációs kötelezettség miatt.
Az alkoholreklám-tilalom feloldására kényszerül Svédország? Az Európai Unió összehangolási törekvése komolyan veszélyezteti Svédország szigorú alkohol- és drogpolitikáját, a stockholmi kereskedelmi bíróság ugyanis úgy döntött: Svédországnak fel kell oldania az alkoholreklámra érvényes tilalmat. A teljes intoleranciát gyakorló Svédország természetesen túlságosan lazának tartja az európai uniós kábítószer-törvényeket is.

Nem bántott senkit

Az EU jogszabályaival ütközik a svéd alkoholreklám-tilalom, hozta meg ítéletét Stockholmban a kereskedelmi bíróság. Svédország válaszként a reklámtilalomnak az EU teljes területére való kiterjesztését javasolta, a dohánytermékekhez hasonló átfogó reklámembargó mintájára.

- A teljes svéd tilalom egyébként semmiben nem akadályozott más országokat - nyilatkozta Gert Knuttson, a svéd kormány társadalomügyi minisztériumának képviselője.

Nulla tolerancia

Svédországban szintén aggodalomra ad okot a kábítószerezés elleni küzdelmet érintő új uniós törvénytervezet, amely a svéd hatóságok szerint nem eléggé szigorú. A Svenska Dagbladet svéd lap szerint az EU-ban a keménydrogok ellenzői és a drogliberálisok közötti ellentét leküzdhetetlen.

A svédek eddig nulla szintű toleranciát tanúsítottak, ezért úgy gondolják, hogy a kábítószer káros hatásainak csökkentésére javasolt irányelvek egyszerűen megfosztják a svéd hatóságokat a kábítószer-ellenes küzdelemre való alkalmasságtól és illetékességtől.

Az Európai Bizottság kábítószerügyi-tervezetét az Európai Parlament ma tárgyalja, ám a tagországok várhatóan csak valamikor tavasszal lesznek képesek közös álláspontra jutni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek