Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szakember sincs, munka sincs

2006.02.22. 08:48
A nagyarányú munkanélküliség közepette mind több vállalat küzd szakemberhiánnyal az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Az EU-ban a mobilitás növelésével próbálkoznak.

Miközben mind Európában, mind az Egyesült Államokban nagyarányú a munkanélküliség, a vállalatok nem találnak megfelelő képzettségű munkaerőt a megüresedett állások betöltésére - idézte a Napi Gazdaság a Manpower Inc. felmérését. A 23 ország mintegy 33 ezer cégére kiterjedő vizsgálat eredménye szerint a vállalatok 40 százaléka küszködik ilyen típusú problémával. Első helyen az értékesítési szakemberek állnak, de mérnökökben, technikusokban és számviteli szakértőkben is nagy hiány van. A Manpower szerint sok cég várhatóan tíz éven belül csődbe jut amiatt, hogy nem gondoskodott a megfelelő szakemberekről, mert a hiány folyamatosan nő és évtizedekig is eltarthat.

Az európai foglalkoztatási helyzet javulását elősegítheti, hogy a munkavállalói mobilitás európai évének kezdete alkalmából 28 európai országban közel egymillió betöltetlen állást hirdetnek meg egy uniós álláskereső honlapon, amelynek címe EURES - az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja. A kezdeményezés, amelynek meghirdetésére konferenciát is rendeztek "Munkavállalói mobilitás: jog, választás vagy lehetőség?" címmel, azt a célt szolgálja, hogy növelje a más országokban vagy új munkakörben való elhelyezkedés előnyeinek ismeretét és elősegítse az EU munkavállalóinak mobilitását.

Jelenleg csak az európaiak mintegy 2 százaléka él szülőföldjén kívül, egy másik uniós országban, és az arány harminc év alatt alig változott. De nemcsak országot, hanem munkahelyet is nehezen változtatnak az európaiak: átlagosan 10,6 évig maradnak egy állásban, míg az USA-ban csak 6,5 évig. Az Eurobarometer közelmúltban végzett felmérése szerint míg a hazájukon kívül is munkát keresők 59 százaléka talált állást egy éven belül, addig a helyben maradóknak csak 35 százaléka. A mobilitást mindazonáltal erősen gátolja, hogy az EU számos régi tagállama, köztük Németország és Ausztria továbbra sem engedi be piacára az új tagállamokból származó munkavállalókat. Martin Bartenstein osztrák munkaügyi miniszter tegnap ezt a konferencián a növekvő munkanélküliséggel, illetve azzal indokolta, hogy már így is magas, 10,8 százalékos az országban a külföldi munkaerő aránya.