Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Chipkártyával fizetnek az inkák

2001.06.14. 16:11
Olyan réteget célzott meg speciális szerkezeteivel a bolíviai Prodem, amelyet a bankok eddig nem tekintettek potenciális ügyfélnek: a cég többé-kevésbé írástudatlan földművesek számára állít fel ATM-eket az Andokban. A gépek ujjlenyomatos azonosítóval működnek, emiatt nem feltétlenül kell hálózatra kötni őket, ami a hegyek között praktikus tulajdonság.
A város és a vidék gazdaságát közelítené egymáshoz chipkártyával működő pénzautomatáival a Prodem, amely mikrohiteleket és más pénzügyi szolgáltatásokat nyújt Bolívia gyéren lakott vidéki körzeteiben. A cég egész Latin-Amerikában komoly piaci részesedést szeretne kihasítani magának azzal, hogy a "mainstreambe" nem tartozó embertömegeket céloz meg sajátos módon.

Nem feltétel a hálózati kapcsolat

A rendszer lényege, hogy ujjlenyomat alapján azonosítja az ügyfelet - jellemzően földművesekről és pásztorokról van szó - aki egy úgynevezett touch screenen, vagyis érintésre reagáló képernyőn keresztül ad utasításokat.

Az ujjlenyomat-olvasó teljes biztonságot ad, hiszen így nem érdemes kártyát rabolni, a chipkártya pedig tárolja a tulajdonos adatait, számlatranzakcióit és ujjlenyomatát, így nem feltétlenül kell az összes ATM-et rákapcsolni a közös hálózatra. Így még a legtávolabbi területeken is el lehet helyezni automatát.

Olcsóbb, mint a szokásos

A felhasználókhoz igazítva az ATM-ek igen egyszerűen kezelhetők, akár spanyol, akár aimara vagy kecsua nyelven, a képernyő megfelelő részének megérintésével. A szoftver saját fejlesztésű, ezért a komplett szerkezet a "sima" ATM-ek piaci árának - körülbelül 40 ezer dollár - harmadába, 15 ezer dollárba kerül.

Máris pörög az üzlet

A Prodem most köti meg az első szerződést 40 gép exportjáról, ezen kívül kolumbiai, guatemalai és perui pénzintézetek érdeklődnek a szoftver iránt.

Az ügyfelek 10 dolláros áron, évi 7 dolláros kezelési költség fejében juthatnak kártyához.