14 400 000 000 000 forintból ment meg az angol kormány három nagybankot

2008.10.07. 11:45
45 milliárd fonttal, vagyis közel 80 milliárd dollárral segíthet ki a brit kormányzat három bankot, köztük a Royal Bank of Scotlandot és a Barclays-t a Bloomberg információi szerint. A Barclays nem kommentálta a híreszteléseket, a hírre az európai bankszektor lefelé vette az irányt és az európai indexek is mínuszba fordultak. A hangulat negatívra fordulásában szerepet játszott az is, hogy az egyik izlandi bank csődvédelmet kért - írja a Portfolio.hu.

Három brit bank, köztük a Barcalys és a Royal Bank of Scotland is segítséget kaphat az Egyesült Királyságtól, hogy a hitelpiaci válsággal kapcsolatos leírások következtében megrongálódott tőkeszerkezetén javítson - írja a Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A piaci pletykák szerint a három bank összesen 45 milliárd fontot, vagyis közel 80 milliárd dolláros segítséget kaphat. A piaci pletykák szerint a brit jegybank vezetője, Mervyn King és Alistair Darling tegnap este ültek össze a Barclays és a RBS vezetőivel, hogy megvitassák a befektetést. A Barclays nem kommentálta a híreszteléseket.

A BBC információi szerint a Llyods TBS szintén a három bank között van. A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy felvásárolja a problémákkal küszködő HBOS-t.

A brit bankok közül is egyre több szorul kormányzati segítségre a hitelpiaci válság következtében, a Bradford & Bingley-t az állam mentette meg a csődtől szeptemberben. A brit pénzügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, hogy megtesz mindent, ami ahhoz szükséges, hogy a pénzügyi rendszert stabilizálja.

A hírre az európai bankszektor a reggeli emelkedést követően lefelé vette az irányt, a Royal Bank of Scotland árfolyama 28%-ot, a Barclays 14%-ot esett a mai délelőtt folyamán a hírre. Az európai indexek is mínuszba fordultak a hírre, a német tőzsdeindex, DAX 0.4%-kal, az angol index, FTSE-100 pedig 0.7%-kal értékelődött le.

Eközben egy izlandi bank is összeomlott, a Landsbanki menedzsmentjét feloszlatták és csődvédelmet kért a társaság - jelentette be az izlandi kereskedelmi és bank miniszter egy állami rádióban ma délelőtt.