Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

AOL: minden idők legnagyobb vállalati vesztesége

2003.01.30. 11:24
Közel 100 milliárd dollárral állította fel a legnagyobb amerikai vállalati veszteség rekordját a világ legnagyobb médiacége, az AOL Time Warner. A rettenetes deficit oka, hogy több befektetésük értékét le kellett írni, vagyis valós értéken szerepeltetni a könyvekben. Az igazi gyenge pont az America Online internetszolgáltató volt.
Az értékcsökkenés legnagyobb részt az America Online (AOL) internetszolgáltatónak köszönhető. Emlékezetes, hogy az óriáscég az AOL és a Time Warner médiacsoport fúziójával jött létre két esztendővel ezelőtt, formailag úgy, hogy a mostanra értékének nagy részét elvesztő AOL nyelte le a Time Warnert. Az akkori értékhez képest a részvények ma 70 százalékkal érnek kevesebbet és az amerikai lapok a régi és az új médiagazdaság házasságát a "bukta" kifejezés helyi megfelelőivel illetik.

A 98,7 milliárd dolláros veszteség duplája a piac várakozásainak. A ménkű az utolsó negyedévben csapott be, amikor egy csapásra 44,9 milliárddal ért kevesebbet az AOL és több más, például kábelcégekben birtokolt - részesedés.

Hiába a szfinx

Hogy olvasóink valami fogódzót találjanak az ilyen nagy számok értelmezéséhez: a 98,7 milliárd dollár nagyjából megegyezik Egyiptom tavalyi bruttó nemzeti össztermékével, pedig ott 60 millióan laknak, nem beszélve a piramisokról és a hozzájuk tapadó turistákról. A magyar GDP pedig 57,8 milliárd dollár volt 2001-ben.

Jól mentek a filmek

A klasszikus üzleti tevékenység tavaly persze nem okozott ilyen deficitet, sőt a film- és szórakoztató szekció kifejezetten jól szerepelt, köszönhetően olyan kiugró sikereknek, mint a Gyűrűk Ura második része. Egyes cégvezetők aggodalmasan le is nyilatkozták, hogy a remek 2002-es eredményekhez képest a következő években nehéz lesz növekedést produkálni ezen a területen. Az összesített veszteség ennek ellenére elérte a 98,7 milliárd dollárt.

Elment Ted

A zavaros pénzügyek miatt újabb igen ismert fej esett le a porba. A nehéz tavalyi év a januárban lemondott Steve Case elnök után most újabb áldozatot szedett: lemondott Ted Turner, aki arról híres, hogy megalapította, majd eladta a Time Warnernak a CNN hírtévét, illetve még inkább arról, hogy feleségül vette Jane Fondát. A rajzfilmkedvelők között sok ellensége van, bár ő gründolta a Cartoon Networkőt, állítólag személyesen ő találta ki a Captain Planet sorozat alapötletét.

A cég hivatalosan azt közölte, hogy Turner személyes okok miatt távozik. Maga Turner azt mondta, több időt akar szentelni a jótékonykodásnak és más időtöltéseinek. Az eredmények mindenestre nem csábíthatták a maradásra, hiszen 2001-ben, amikor az AOL Time Warner még nem kényszerült üzletrészeinek leértékelésére, 4,9 milliárd dolláros veszteséget sikerült összehozni.

Életre keltenék

Dick Parsons, az új elnök most azt nyilatkozta, hogy a fő csapásirány az America Online stabilizálása és új életre keltése. Parsons azt is szeretné, ha Turner - aki a cég legnagyobb egyéni részvényese - bent maradna az igazgatótanácsban.

Bár a negyedik negyedév működési bevételei 8 százalékkal meghaladták az egy esztendővel korábbit, a cégvezetés idén szerény - néhány százalékos - növekedésre és nullszaldó körüli adózás és értékleírás előtti eredményre számít.