Ágnes
-1 °C
2 °C

Eurózóna: nyártól az árcédulákról is eltűnne a régi pénznem

2003.01.13. 11:54
Kapcsolódók (1)
Az Európai Bizottság július elsejétől az árcédulákról is száműzné a régi európai pénznemeket, mert azok pszichológiailag akadályozzák az euró elfogadását.
Az Európai Bizottság és a brüsszeli központú EuroCommerce kereskedelmi szervezet azt ajánlja az euró használatát átvett EU-tagállamoknak, hogy az árcédulákon már ne tüntessék fel az euró mellett a régi pénznemben is az árakat. Az EU kormánya és a kereskedelmi szervezet szerint jó lenne az eddigi gyakorlatot legkésőbb júliusban megszüntetni.

Nincs egységes szabályozás

A finn Helsingin Sanomat napilap tájékoztatása szerint az Európai Bizottság és az EuroCommerce egy hozzájuk eljuttatott közös levélben mutatott rá, hogy a már megszűnt valuták és az euró "együttes használata" pszichológiailag akadályozza az euró elfogadását. Egységes európai szabályozás ebben a kérdésben nincs, és egyelőre nem is terveznek ilyet, de az EU irányítói szeretnék, ha a kereskedelmi szervezetek ajánlásait mindenütt irányadónak tekintenék.

Német ellenállás, finn, belga elégedettség

Az euró bevezetésének első évfordulóján készített felmérés szerint az eurózóna lakosainak 49,7 százaléka alapvetően elégedett az euróval, 38,7 százalékuk táplál negatív érzelmeket a pénznem iránt. A legnagyobb arányban a németek állnak rossz viszonyban az új pénzzel: 67,8 százalékuk nem elégedett vagy "mélységesen boldogtalan" az euró miatt, ezzel szemben a finnek és a belgák csaknem 80 százaléka teljesen elégedett a közös pénzzel.

A kis nemzetek országai (Luxemburg és Írország) is alig panaszkodnak, őket pedig a mindig az inflációs veszéllyel küszködő Olaszország és Görögország követi az elégedettségi rangsorban.