Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Főnök, a napfény miatt nem látom a képernyőt!

2002.03.12. 09:41
A Burgess Hill-i városházán féléves előkészítő munka után áprilisban valószínűleg odébb teszik az ablak mellett ülő kolléga íróasztalát.
A Brightontól néhány kilométerre északra fekvő Burgess Hill városi tanácsának ingatlangazdálkodási osztálya hat hónapja erejét megfeszítve keresi az optimális megoldást egy bonyolult munkahelyi problémára.

A kolléganő az ablak mellett

A városháza földszintjén a nap a munkaidő jó részében egyenesen a turistákat információkkal ellátó munkatárs monitorára tűz, ami őt érthető módon igen zavarja a látásban, különösen a nyári hónapokban, amikor a túlhevült agyvelő adatfeldolgozási kapacitása egyébként is visszaesik.

A városi tanács illetékesei eddig három alkalommal üléseztek az ügyben, felvették a kapcsolatot a lehetséges szállítókkal; David Carden városi jegyző pedig egy hat oldalas dolgozatot ütött össze, melyben az osztályon felállított héttagú bizottságnak vázolta a lehetséges megoldásokat költségvonzataikkal egyetemben.

A bizottság tegnap éjszaka már döntött is, melyiket javasolják a tanácsnak, mely jövő héten végre eldönti, mi vár a kollégára, aki közvetlenül az ablak mellett ül.

Vélhetően odébb teszik az asztalt

Az Index nemzetközi mikrotörténeti alrovata még nem tudta kinyomozni, melyik megoldási javaslat nyerte el a bizottság tetszését. Mr. Carden a helyi The Argusnak mindenesetre megsúgta , valószínűleg odébb teszik az asztalt, legalábbis ő ezt javasolja.

Így ha áprilisban valamelyik terv végre valósággá válik, akkor a városháza felkészülten várja a májusi fényözönt, ráadásul teljes szépségében megmutatkozhatott Parkinson törvénye, mely szerint a munka kitölti az elvégzéséhez rendelkezésre álló időt.

Nem lesz érzékelőkkel felszerelt, számítógép-vezérelt redőny

A tavaly nyári tapasztalatok - írja a megszellőztetett dokumentumban Mr. Carden - egyértelművé tették, senkitől nem várható el, hogy közvetlen fényárban úszó monitor előtt ülve dolgozzon. Ideiglenes megoldásként hirdetőtáblákat helyeztek az ablakban, de már akkor nyilvánvaló volt, ez nem kielégítő megoldás.

A jegyző öt alternatívát ismertetett, melyeknek költségei 300 és 7 ezer font között változnak. Az egyik szerint szenzorokkal felszerelt, számítógép-vezérelt redőnyt kellene felszerelni a hatalmas üvegablakokra. Valamivel olcsóbb lenne a fényvisszaverő bevonat, de egy külső napernyő is megtenné.

(Alan Ranger, a bizottság elnöke a helyi lapnak megvallotta, először ez utóbbi lehetőség jutott eszükbe, de utána megbízták a jegyző urat, aki "mindig igen alapos a jelentéseiben" , hogy gyűjtse össze a lehetséges megoldásokat.)

A fogyasztó elégedettsége a bürokráciában is mindenek előtt

Az íróasztal áthelyezése több változatban is felmerült. Mr. Carden a végső pénzügyi elemzésben rövid úton elintézi azt a lehetőséget, hogy az íróasztalt a várakozó ügyfelek számára fenntartott árnyas részre helyezzék, az ügyfelek pedig az ablak mellett gyülekezzenek, ahol várakozás közben a napfényt is élvezhetnék.

Így jutott Mr. Carden arra a gyakorlati konklúzióra: a turista információs pultot a bejárattal szemközt álló két íróasztal mellé kellene helyezni a szoba túlsó végében.

A megoldás, melyre a titkár úr egészségügyi és biztonsági kérdések mérlegelése után, logisztikai és irodaberendezéstani csomók átvágásával jutott, számításai szerint összesen 5860 fontjába kerül majd Burgess Hillnek.