Az oroszok szerint 300 új atomerőmű kéne

2006.06.26. 20:26
Orosz szakértők szerint 300 atomerőművet kellene építeni világszerte az energiaigények fedezésére. Szerintük nem "úszó Csernobilok" építésére készülnek.

A Die Welt című német napilap tudósítása szerint Szergej Obozov, az orosz atomerőműveket üzemeltető állami vállalat, a Roszenergoatom vezetője kijelentette: megtalálták a tökéletes megoldást az északi vidékek energiaellátására - ez pedig nem más, mint az úszó atomerőmű.

Az úszó atomenergia bázist a Szevmas nevű atomtengeralattjárókat gyártó cég 330 millió dollárért építi fel, jóllehet egy ilyen erőműnek még a gondolatától is felháborodnak a környezetvédők.

Nem lesz úszó Csernobil?

A reaktor 35 megawatt teljesítményű és módosított változata annak, amely atomjégtörőket hajtott az óceánon és a tengereken. A gyártást jövőre kezdik, és 2010-re már ez az erőmű látja el a tengeralattjáró gyárat és a települést árammal és meleggel.

Nincs szó semmilyen úszó Csernobilról, ez teljesen biztonságos, olyannyira, hogy 11 másik erőmű helyét már keresik, - mondta Obozov. Az orosz állami energiahatóság vezetője, Szergej Kirijenko szerint 60 milliárd dollárt szánnak arra, hogy új erőműveket építsenek, illetve a már működő erőművekben új blokkokat hozzanak létre.

Az atomenergia kulcsszerepet kap majd a G-8 szentpétervári konferenciáján is. Igor Suvalov, az orosz elnök különmegbízottja a legfejlettebb ipari államok csúcstalálkozója előtt azt hangoztatta, hogy világszerte 2-300 atomerőműre lenne szükség a növekvő energiaéhség kielégítésére. Húsz évvel Csernobil után Oroszország meg akar szabadulni a Csernobil-imázstól, és új piacokat akar szerezni a technológia exportnak.  • Hírek
  • Támogatások