Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Negyvenötmilliárdos ajánlat az AT&T kábelcégére

2001.07.09. 11:31
A Comcast kábeltelevízió-társaság 44,5 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett az AT&T kábelüzletágára. Az AT&T Broadband része az AT&T kábeltévé-cége, és többek között az Excite@Home szélessávú internetszolgáltató is. Ha az AT&T elfogadja az ajánlatot, úgy a világ legnagyobb, 22 millió előfizetőt kiszolgáló kábeltársasága jönne létre.
Korábban a Comcast és az AT&T fúzióról tárgyalt hónapokig, de a megbeszélések nem vezettek eredményre. Most a Comcast amellett, hogy 44,5 milliárdért megvenné a Broadbandet, további 13,5 milliárdnyi adósságot is átvállalna, amivel az üzlet értéke már elérné az 58 milliárd dollárt.

Az AT&T még gondolkodik

Az AT&T egyelőre csak annyit közölt, hogy nem szándékozik eladni az üzletágat, de megfontolja az ajánlatot.

Először a mobilüzletágat választanák le

Michael Armstrong, az AT&T elnöke már októberben bejelentette, hogy a részvényárak, illetve a nyereség növelése érdekében fel kívánják darabolni a céget, szétválasztva a vezetékes, a mobil- és a kábelszolgáltató üzletágat. Az AT&T elsőként az amerikai piacon harmadik legnagyobb mobilszolgáltatót, a 15 millió előfizetővel büszkélkedő AT&T Wirelesst akarja leválasztani.

A konkurencia bevásárolna

Szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy a konkurensek feltehetően minden üzletág leválasztásánál ellenséges felvásárlási szándékkal jelentkeznek majd. Az is várható, hogy mielőtt valamelyik egyesülés létrejönne, az amerikai trösztellenes hatóságok alaposan megvizsgálják majd az üzlet körülményeit, és piacra gyakorolt hatását.