Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Áttörés a Mol-INA ügyben

2008.07.05. 16:15
A két olajcég elszánta magát arra, hogy a másikban tulajdont szerezzen, mondta a magyar miniszterelnök horvátországban. Már hónapokon belül meglehet az egyesség.

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről - mondta el az MTI kérdésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

"Arról tárgyal a két társaság, hogy részvénycserével kölcsönösen részesedést szereznek egymásban. (...) Kellő akarat van mindkét oldalon, hogy a következő hónapokban erre a kérdésre végleges és pozitív választ adjunk" - mondta Gyurcsány Ferenc az MTI kérdésére. A miniszterelnök hozzátette: ez a megoldás jobb lehetőség biztosít mind a két ország számára, ráadásul regionális szinten is nagy hatású lesz a megállapodás. Ivo Sanader szerint is az olajtársaságok részvénycseréjével mind a két fél jól jár majd.

"Ez egy tipikus nyertes-nyertes helyzet, mind a két társaság, a Mol és az INA is erősebb lesz ezután a folyamat után" - hangsúlyozta a horvát miniszterelnök. Az MTI megbízható forrásokból úgy tudja, hogy a szombati tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kabinet már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodásról szóló tervezetet a parlament elé.

Az MTI-nek nyilatkozó forrás szerint a horvát döntés mögött egyrészt az állhat, hogy eldőlt a Mol-OMV közötti, az INA megszerzéséért folytatott csata, a Mol regionális szerepe megnőtt. Másrészt Magyarország érdekérvényesítő képessége is egyre erősebb a régióban, hiszen a magyarok elkötelezettek a Nyugat-Balkán euroatlanti csatlakozásában és jelentős magyar befektetések is érkeztek a térségbe.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne. Szombati megbeszélésük után a magyar és a horvát miniszterelnök azt is bejelentette, hogy szeretnék felgyorsítani a két ország gázvezeték-hálózatának összekötési folyamatát, hogy akár már 2011 előtt Magyarország számára is elérhetővé váljon a horvátországi gázterminálba érkező cseppfolyós gáz (LNG).

A két kormányfő tárgyalt az autópályák és a vasútvonalak összekötéséről is: a következő hetekben Zágrábban egyeztetnek majd az illetékes miniszterek. A fejlesztésekről a szeptemberi közös kormányülésen is tárgyalnak majd Pécsett. Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader a Croatia Summit 2008 című konferencia keretében tárgyalt egymással a horvátországi kikötővárosban.