Tekla
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Irodalomkedvelő kamionosok

2002.03.28. 16:20
Vizualizáljuk: a billenős IFA sofőrje leparkol a az 51-es út mentén álló kamionos büfénél, majd megveszi az útravalót a Kecskemét-Fehérgyarmat útvonalra. Egy raklap hagymás sült vér, két liter buborékos Mohai Ágnes, 8 pakli Sopianae Ultra Lights egy kis zsák szódabikarbóna és Móricz Zsigmond Rózsa Sándor című regénye, kazettán. Ilyen nálunk nem történhet meg, Amerikában annál inkább, ahol a "hangos könyv" biznisz éves forgalma 2 milliárd dollár. Magyarországon a nagy kiadók nem foglakoznak ilyesmivel, pedig régebben állítólag volt kereslet az audio regényekre - tudta meg az Index.
Az amerikai hangos könyv piac egyik újonc, ám annál lendületesebb közkatonája egy Michael Taylor nevű médiaszakos egyetemi tanár és volt rádiós, aki az AP beszámolója szerint az elmúlt négy nyarat azzal töltötte, hogy regényeket mondott magnóba.

Regényt a hamburgerestől

A kazettákat a Books in Motion nevű cég terjeszti. Egy országos kölcsönző hálózathoz kapcsolódva a szalagokat vagy CD-ket a nagyobb utak mentén található 300 kamionos pihenőben vehetik fel a sofőrök és bármelyik egységben leadhatják meghallgatás után. Taylor szerint van olyan kamionos, aki heti 60-70 kazettát kölcsönöz.

Egyre több a hallgató

Az exrádiós körülbelül egy hét alatt mond fel egy regényt a Books in Motion megbízásából, amely eddig összes 1300 fajta kötetet adott ki. A kereslet akkora, hogy Gary Challender elnök szerint az idén 200 újabb helyszínen teremtik meg a kölcsönzés lehetőségét. A cég 22 felolvasót foglalkoztat, köztük Taylort.

A hangos könypiac forgalma az 1980-as 30 millió dollárról mára 2 milliárdra ugrott, amin több száz kisebb-nagyobb kiadó osztozik. "senkinek nincs ideje semmikre" - indokolja a hanghordozók sikerét a hangoskönyv-kiadók szövetségének elnöke. "Az emberek rettenetesen sok időt töltenek a kocsijukban. A hangos könyvek révén a dugóban is élvezhetik az irodalmat" - fogalmaz Eileen Hutton.

Egyre több a hallgató

Van, aki nem rádiózik
Bár riporterünk a nagy könyvkiadók és könyvesboltok között nem talált olyant, amelyik jelenleg foglalkozna audio regényekkel, kiderült, hogy a kisebb kereskedők jóvoltából azért nálunk is létezik az autóban irodalmat hallgató szubkultúra. Ennek egyik képviselője, Winkler Róbert boksz-, kutya-, autó és politikai szakíró elmondta, hogy kocsijában rendszeresen meghallgatja valamelyik regény-kazettáját. Kedvencei között van a Forduljon Psmith-hez! P. G. Wodehouse-tól, Tahi Tóth László előadásában, a Rejtő-féle Csontbrigád Szacsvay Lászlóval, illetve Brontë Üvöltő szelek-je egy idegesen sipítozó színésznővel. Idegen nyelvű hangos könyvek találhatók több könyvesboltban is.

A hangos könyvek persze régen jelen vannak Magyarországon a "kereskedelmi felhasználástól" függetlenül, hiszen vakok és gyengén látók számára a hetvenes évektől szalagra mondanak irodalmi műveket, cikkeket, szótárakat, hangjátékokat. A kazetták kikölcsönözhetők egyes könyvtárakból, a legnagyobb állomány a a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hangoskönyvtárában található a budapesti Hermina úton.

A magyar dugók a jelek szerint nem eléggé dugószerűek, az Index Audio Laboratóriuma ugyanis a nagyobb könyvesboltokat végigkérdezve nem talált sehol hangos regényt. Több kiadónál is érdeklődtünk, de nem akadtunk olyanra, amely az utóbbi időben ilyen kazettát vagy CD-t adott volna ki. Az egyik nagy Libri könyváruház boltvezető-helyettese viszont felidézte, hogy két évvel ezelőtt megjelent náluk egy sorozat magyar irodalmi mű audio változatban. A vevők nem ismerték a műfajt, ezért kezdetben nem vásároltak, majd az első próbálkozások után pillanatok alatt elfogyott az összes kazetta. A kuncsaftok többsége az utójában való hallgatáshoz vette a műveket.

Fantasztikus keresztények

Hogy mit olvasnak az amerikai kamionosok? Challender szerint a toplistán a történelmi western regények, a misztikus művek és egyre nő a kereslet a vonzó hangzású christian fiction (keresztényen fantasztikus) műfaj iránt, amely szolid, erőszakmentes történeteket takar.