Emma
9 °C
26 °C

Több mint ezer autót szerez be a Miniszterelnöki Hivatal

2006.11.24. 07:25
A Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) eredményt hirdetett a több mint ezer gépjármű szállítására kiírt európai uniós, nyílt közbeszerzési eljárásán - tudta meg a Napi Gazdaság a kormányszóvivői irodától.

A KSZF egy eljárás keretében, a felhasználó szervezetek és a járművek kategóriája szerint összesen 14 részteljesítésben, 31 különböző felszereltségi csomagos kivitelre várt ajánlatokat. Ezekből csak egy zárult eredménytelenül, a 210 határőrségi járőrautó beszerzésére szóló; erre ugyan érkezett egy Skoda márkára vonatkozó ajánlat, azonban ez nem felelt meg a kiírási követelményeknek, így érvénytelen lett.

A KSZF az eredményesen zárult 13 kategóriában a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Porsche Hungária Kft.-vel, a Duna Autó Zrt.-vel, az Autó-Fort Kft.-vel és az Autófórum Riegler Kft.-vel köt keretszerződést összesen 1038 jármű szállítására. Így a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 59, a határőrség 433, a rendőrség pedig 89 - alsó közép-, közép és felső középkategóriás - járműveket kap, amelyek beszerzését a Schengen Alapból finanszírozzák. (Az alap a schengeni határ kiépítésével és a schengeni határok működtetésével összefüggő infrastruktúrafejlesztésekhez nyújt támogatást.)

A fennmaradó több mint négyszáz jármű (mikrobusz, egyterű személygépkocsi, kisáruszállító) szállítására a KSZF a mintegy ezer központi költségvetési szervezet, valamint a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetek számára köt keretszerződést a márkakereskedőkkel. (Önként csatlakozó szervezet lehet például a MÁV vagy a Magyar Posta.) A vásárlásokat pedig már maguk az intézmények finanszírozzák majd.

A kormányszóvivői iroda szerint a közbeszerzési eljárás eredményeképpen a listaárnál 20 százalékkal olcsóbban frissíthetik fel elavult gépjárműparkjukat a kedvezményezett intézmények. Így a rossz műszaki állapot miatt gazdaságtalanul üzemeltethető gépkocsik lecserélésével jelentős fenntartási költséget spórolhatnak meg az érintett intézmények. Az eredménytelenül zárult részteljesítésre már kiírt egy újabb, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást a KSZF. A sürgősséget az indokolja, hogy a nagyrészt a Schengen Alapból finanszírozott központosított közbeszerzés nyomán kötött szerződéseket az uniós szabályok szerint még 2007. január 1. előtt meg kell kötni.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft