Aznar győzködi Blairt az euró bevezetéséről

2003.03.04. 08:41
Európai vezetőként egyetlen lábon fog ugrándozni Tony Blair brit miniszterelnök, amennyiben országa megőrzi a fontot, figyelmeztet Jose Maria Aznar spanyol kormányfő, aki szerint a brit euró bevezetése mindenkinek javára válna.
Nagy Britannia eurócsatlakozása Európának, az Atlanti-óceánon túlra nyúló kapcsolatrendszernek és az Egyesült Királyságnak egyaránt javára válna - nyilatkozta a Daily Telegraph-nak adott interjúban Jose Maria Aznar spanyol miniszterelnök, aki nem titkolta el, hogy szívesen látná a briteket az euróövezetben. A brit napilapnak adott interjú során a spanyol kormányfő célzást tett arra, hogy az Európai Unió csúcsvezetőségében kulcsfontosságú pozícióban képzeli el Tony Blairt, akiről úgy gondolják (egyébként Jose Maria Aznarhoz hasonlóan), hogy esélyes lehet egy európai uniós intézmény vezető posztjának (EU-elnöki tisztség?) betöltésekor.

Szaladni tudni kell

"Ha már szaladni kezdek, szeretem azt két lábbal tenni. Ha szaladhatok két lábbal is, miért használnám csak az egyiket?", nyilatkozott Tony Blair európai pozíciójára célozva a spanyol kormányfő.

Gordon Brown brit pénzügyminiszternek júniusig ismertetnie kell az euró bevezetésének feltételeként megállapított öt gazdasági teszt eredményét. Amennyiben a mutatók megfelelőek, Tony Blairnek - ígérete szerint - népszavazást kell kiírnia az euróövezethez való csatlakozás ügyében.

Európai Népkongresszus

A spanyol és brit miniszterelnök hétvégi találkozójukon ismertette közös álláspontjukat Európa jövőjéről. Tony Blair és Jose Maria Aznar az uniót irányító Európai Tanács hosszú távú elnöki tisztségének ötletét preferálja, csapatelnökséget ajánl a tanácsban, ugyanakkor támogatja az Európa jövőjéről tanácskozó konvent elnökének, Valéry Giscard d'Estaing-nak az Európai Népkongresszusra létrehozására irányuló javaslatát.  • Hírek
  • Hírek