Alfréd
-2 °C
2 °C

Extraprofittal vigasztalódhat a megvádolt bankvezér

2006.02.02. 09:18
Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank AG tavaly az utolsó negyedévben az egy évvel korábbi nettó nyereség közel háromszorosát könyvelte el. A vezérigazgató mégsem lehet nyugodt, hűtlen kezeléssel vádolják, ami akár az állásába is kerülhet.
A profit 280 százalékkal 741 millió euróra nőtt, mindenekelőtt a vállalati hitelezéssel, illetve a befektetésekkel foglalkozó divíziónak köszönhetően. A nettó kamatbevétel közel másfélszeresére, 1,73 milliárd euróra, a nettó díjbevétel 12 százalékkal, 2,75 milliárd euróra emelkedett.

A teljes 2005-ös évet a pénzintézet saját prognózisát és az elemzői előrejelzéseket egyaránt meghaladó 6,36 milliárd eurós adózás előtti és 3,78 milliárd dolláros adózótt eredményt könyvelhetett el, éves összevetésben mindkét adat mintegy 50 százalékos növekedést mutat.

Az eredmény elégtétel lehet Josef Ackermann vezérigazgató számára, akinek a tavaly decemberben elsőfokra visszautalt Mannesmann-per akár az állásába is kerülhet. A korábban a Mannesmann felügyelőbizottságában helyet foglaló Ackermannt több társával együtt hűtlen kezeléssel vádolják, mert összesen 60 millió euró jutalomban részesítették a vállalatvezetés tagjait, amikor 2000-ben Vodafone 154 milliárd euróért felvásárolta a Mannesmannt.