Szilárda
-4 °C
3 °C

Svájc nem enged - banktitokban nincs pardon

2002.10.09. 09:24
Megtorló intézkedésektől sem riad vissza az EU Svájccal szemben, ha a csokoládé országában nem lazítanak a banki titoktartási törvényeken. Az EU azért is haragszik, mert még mindig nem született együttműködési megállapodás Bern és Brüsszel között a banki kamatok adózása kapcsán.
Az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek keddi tanácskozásán (Ecofin) Frits Bolkestein adóügyi biztos ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU foganatosíthat Svájccal szemben.

Nem csak a tőke útját zárhatják el

A Nizzai szerződés értelmében az EU korlátozhatja a tőkeáramlást az EU-tagországok és Svájc között, akár az Ecofin Tanács közös döntése alapján minden tagországban, akár önálló határozattal egyetlen tagország esetében. (Az 57-es és 58-as cikkelyek alapján a tanácsnak vagy bármely EU-tagországnak jogában áll korlátozni a tőkeáramlást az EU és egy másik ország között.)

Az EU azzal is fenyegetőzik, hogy amennyiben nem tapasztalnak haladást az adóügyi egyeztetésekben, más területeken is felfüggesztik a Svájccal folytatott tárgyalásokat. Jelenleg az EU határátkelési ügyben, a dublini megállapodás kapcsán az emigráció ügyében, szabad szolgáltatások és bizonyos audiovizuális programokban való részvétel ügyében folytat egyeztetéseket Svájccal.

Svájc egyetért, de nem változtat

Svájc egyetértett azzal, hogy pénzmosással vagy más bűncselekménnyel vádolt EU-állampolgárok esetében információt szolgáltasson, ezzel szemben visszautasította az együttműködést az adócsalási vád kapcsán. Úgy tekintik, hogy ez utóbbi esetben az országban tradicionálisan tiszteletben tartandó banktitok megsértésére kényszerülnének. A tárgyalások során nem történt áttörés, ám az egyeztetések folytatódnak, nyilatkozta az Európai Bizottság adóügyi szóvivője.

Bolkestein adóügyi biztos azt nyilatkozta, hogy az EU területén és azon kívül nagyon sokan gazdagodtak meg az "adókerülőknek" köszönhetően, és ők természetesen nem igyekeznek feladni ezt a bejáratott szokást.

Harc a kiskapuk ellen

2001. december 13-i ülésén az Európai Tanács kiadott egy utasítást az EU-állampolgárok külföldi bankjövedelmeinek megadózásáról. Egyúttal egyeztetéseket kezdeményezett közösségen kívüli, a kamatjövedelmek szempontjából kulcsfontosságú országokkal - az Amerikai Egyesült Államokkal, Svájccal, Liechtensteinnel, Monacóval, Andorrával és San Marinóval - hasonló intézkedések foganatosítása céljából annak érdekében, hogy az EU állampolgárainak külföldi bankkamatait kiskapuk nélkül adó alá vethessék. A 2000 júniusi csúcstalálkozón elhangzottak szerint a tanácsnak legkésőbb ez év végéig egyhangúlag véglegesítenie kell a direktíva szövegét és meg kell kezdeni a rendelkezés végrehajtását.

EU-n belüli gondok

A problémát nem csak Svájc jelenti, az USA-val is nehéz lesz megegyezni a banki ügyfelek információinak akár csak részleges kiadásáról is. Mindkét ország esetében valószínűbbnek látszik a forrásadó bevezetése, amivel szintén elkerülhető, hogy az EU zárt rendszerét kikerülve adót takarítsanak meg az élelmes állampolgárok. Ugyanakkor a kérdés az EU-n belül is konfliktusok forrása: korábban Ausztria, Belgium és Luxemburg is hétéves felmentést kapott az információadásra, ha ez idő alatt forrásadó kivetésével szünetelteti a megtakarítások adómentességét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!