Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Beindult Európa gazdasági motorja

2005.11.16. 08:43
Az Európai Unió harmadik negyedéves növekedése meghaladja a várakozásokat, ahogy Németország is lendületesen fejlődik, Szlovákiában pedig hétéves rekord dőlt meg.

Bár az európai gazdaság harmadik negyedéves teljesítményéről a várakozásoknál is kedvezőbb adatok láttak napvilágot, a jövőbeli helyzet megítélése igencsak bizonytalan. Jó példa erre Németország esete, hiszen a gyorsuló gazdasági növekedést mutató adatokkal egy időben az üzleti bizalom csökkenését jelző prognózisokat tettek közzé.

Gyorsulás

Mind az eurózóna, mind pedig az Európai Unió GDP-je érezhetően gyorsult a harmadik negyedévben, és – az elemzők számára is kellemes meglepetésként – 0,6 százalékkal haladta meg a megelőző három hónapos időszakban mértet az Eurostat gyorsbecslése szerint. Ilyen ütemű növekedésre több mint egy éve nem volt példa.

Az éves dinamika is kedvezően alakult, hiszen például az euróövezetben 1,5 százalékos bővülés következett be a második negyedévben tapasztalt 1,1 százalékos expanzióval szemben. Közgazdászok szerint a lendületvételben a globális keresletet és a dollárral szemben gyengülő eurót kihasználó exportnak, valamint a lakossági fogyasztásnak volt szerepe. Ezek a fejlemények tovább erősítik az Európai Központi Bank kamatemelésére vonatkozó várakozásokat.

Régiónkból egyedül Szlovákiáról állnak rendelkezésre adatok, amelyek azt mutatják, északi szomszédunk bruttó hazai terméke negyedéves alapon 1,5, éves szinten pedig több mint hétéves rekordnak számító ütemben, 6,2 százalékkal bővült. Mint ismert, az Ecostat gazdaságkutató intézet gyorsbecslése alapján hazánk GDP-je ugyanebben a periódusban 1,1, illetve 4,6 százalékkal növekedhetett.

Törékeny

A helyzet azonban nem egyértelmű, ugyanis nyilvánvalók a törékeny gazdasági fellendülésre utaló jelek is. Az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németországban – ahol a növekedési ütem a harmadik negyedévben megháromszorozódott a megelőző negyedévben mért 0,2 százalékhoz képest – az üzleti bizalmat mérő ZEW-index novemberben váratlanul 38,7 pontra esett az októberi 39,4-ről, miközben elemzők 44 pontra számítottak a Bloomberg tudósítása szerint.

Az üzleti szféra kilátásait kedvezőtlenül érintette – a kamatemelés esélyének növekedése mellett – a kormányzó pártok megállapodásának értelmében 2007-ben bevezetendő áfa- és személyi jövedelemadó-emelés.