Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Visszafogott magyar béremelések

2003.11.10. 08:59
Kelet-Európában jelentős szóródás várható a jövő évi reálbéremelkedések terén -- állapítja meg a Mercer tanácsadó cég felmérése. Az elmúlt évek kiugró adatai után Magyarországon igen visszafogott lesz a növekedés.
Míg a kelet-európai régió néhány országában, így például Oroszországban, Romániában és Lengyelországban kiemelkedően magas, rendre 3,7, 2,5 és 2 százalékos reálbér-növekedés várható 2004-ben, a magyarországi bérek vásárlóerejének 0,9 százalékos emelkedése messze el fog maradni a fent említett országokétól - állítja a Mercer tancásadó cég felmérése.

Indonázia a világelső

A Bulgáriában és Litvániában várható 5,1 százalékos reálbér-növekedés a képzeletbeli dobogó második és harmadik helyét jelenti számukra, a 6,5 százalékkal világelső Indonézia után. A kelet-európai térség polarizáltságát mutatja az is, hogy a vizsgálatba bevont államok közül a legroszszabbul teljesítő hat országból négy található itt. Ukrajnában és Észtországban 1 százalékos csökkenés várható, Szlovákiában pedig stagnálást jósol a tanulmány.

A fejlett országok közül az Egyesült Államokban és Kanadában nagyságrendileg hasonló, 1,3 százalék körüli növekedés valószínű. Az USA-ban jövőre várható gazdasági expanzió ellenére sem hagyja elszabadulni a béreket a munkaadók többsége - véli a Mercer. Az EU-tagálla-mok közül Belgiumban 2,8 százalékkal ér majd többet a 2004-es fizetés, amihez szorosan felzárkózik Olaszország. A tagországok sorát Dánia, Írország és Nagy-Britannia zárja 1 százalék körüli reálbér-növekedéssel.

Venezuelában hét százalékos a csökkenés

Az igazi szélsőségek Dél-Amerikában jelentkeznek majd. Míg Venezuela munkavállalói számíthatnak ugyan a legnagyobb mértékű, körülbelül 29 százalékos béremelésre 2004-ben, az ország várhatóan 37 százalékos inflációja következtében az örvendetesnek tűnő tény negatív tartalmúvá válik. A vizsgálatba bevont országok közül az itteni, inflációval korrigált bérei csökkennek a legnagyobb, 7,7 százalékos mértékben. Brazília és Argentína ezzel szemben valamivel 3 százalék felett teljesítenek majd.

A Távol-Keleten az eltérő gazdasági környezet a reálbér-növekedést is befolyásolja. Az Indonéziában várható rekordnövekedésnek nyomába sem érhet az indiai és kínai dolgozók valamivel több mint 3 százalékos vagy a hongkongiak 2,2 százalékos gazdagodása.