Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Továbbra is London a legdrágább

2006.01.23. 12:57
A világ legdrágább irodahelységei a West Enden működnek. Egy-egy munkahely évi átlagos irodabérleti költsége ugyanis itt 18 740 dollár, írta a Napi Gazdaság
Továbbra is tartja vezető helyét London West End városrésze, amely már hatodik éve mondhatja mag áénak a legdrágább irodahelyiségeket, derül ki a DTZ ingatlan-tanácsadó Global Office Occupancy Costs című, a világ 46 országának 117 legkelendőbb üzleti negyedét vizsgáló tanulmányából.

Az említett városrészben az egy munkaállomásra eső éves irodabérleti költség 18 740 dollár, ami a font és a dollár közti árfolyamkülönbség változása miatt 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Fontban számolva egyébként a bérleti díjak 5,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ami az amúgy sem éppen alacsony bázis miatt igen szép teljesítménynek mondható.

A második legdrágább Washington DC lett, amely két hellyel került feljebb a listán. Ebben a városban átlag 15 370 dollárt kell fizetni évente munkaállomásonként. A legszembetűnőbb Hongkong előretörése, itt tíz év alatt 61 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak és ma már 15 ezer dollárt kell fizetni évente egy munkaállomás után. Ezzel az összeggel a város egy év alatt 13 helyet ugrott előre a ranglistán, így szerezve meg a harmadik helyet. A növekedés egyik oka az, hogy a befektetési bankok egyre többet hajlandóak fizetni a jobb minőségű irodákért, ezekből viszont mostanra jelentős hiány alakult ki.

Az elmúlt egy év leglátványosabb fejlődését India produkálta. Az ország egyike a világ leggyorsabban fejlődő piacainak, beleértve a gyorsan bővülő ingatlanszektort is, amelyet jól mutat a bérleti díjak szárnyalása az egész ország területén. Ennek mozgatórugója az irodaterület iránti folyamatos kereslet az informatikai és a kiszervezett üzleti szolgáltatók részéről. A fő haszonélvező ebből a szempontból Bangalore, amely hamar a nagy területeket igénylő bérlők célpontjává vált.

Ezzel szemben az idei tanulmány szerint a legnagyobb növekedést Mumbaiban és Delhiben mérték, 27 és 29 százalékot, ami a világranglista 20., illetve 43. helyéhez volt elegendő. A bérleti költségeket illetően a második legnagyobb növekedést Dubai érte el; egy év alatt 50 százalékkal, 7180 dollárra emelkedett egy munkaállomás költsége. Ezzel az ország 38 helyet ugrott előre a ranglistán, így jelenleg a 37. helyen áll, megelőzve Rijádot, amely eddig a Közel-Kelet harmadik legdrágább helyének számított, Doha és Kuwait City után. A DTZ Research előrejelzése szerint ez a tendencia idén is folytatódik az alacsony kínálati szintnek köszönhetően, mely a folyamatban lévő nagyszámú fejlesztés ellenére is fennáll.

Ami Nyugat-Európát illeti: a rangsor első három helyén nem történt változás, továbbra is London West End, Párizs és London City vezeti a listát, annak ellenére, hogy a bérleti díjak mindhárom városban, illetve városrészben csökkentek. Ez a folyamat egyébként egész Nyugat-Európában megfigyelhető volt és oka elsősorban az euró dollárhoz viszonyított devalválódása. Összességében az idei felmérésben az egyik legszembetűnőbb tény az, hogy a nagy bérirodapiacok világszerte kezdenek magukhoz térni, a kilátások jók, bár ez a bérleti ciklus valószínűleg majd csak 2008/2009-ben tetőzik - mondta Joe Valente, a DTZ Research vezetője.