Erzsébet
1 °C
4 °C

Berlusconi osztogatással kezdi a kormányzást

2008.04.16. 07:55
Szép gesztussal könnyíti meg az Európai Bizottság az olasz parlamenti választásokon győztes jobboldali koalíció életét: a túlzott deficit miatt 2005-ben indított uniós eljárást rövidesen megszüntetik - jelentette be Brüsszelben Joaquín Almunia -, miután Róma nagyon jó eredményt ért el a költségvetési hiány leszorításában.

A pénzügyi biztos a távozó balközép Prodi-kormánynak szóló elismerés mellett csak azzal kommentálta Silvio Berlusconi győzelmét, hogy a legjobb, ha még a bizonytalanság pillanataiban is folytatják a büdzsé rendbetételét. Az azonban, hogy ez így lesz-e, még nem derült ki a harmadik kormányfői periódusára készülő médiamágnás nyilatkozataiból.

A 71 éves politikus első konkrét ígéretei úgy szóltak, hogy már a legelső, Nápolyban tartandó kormányülésen megoldják az ottani szemétkérdést, részlegesen eltörlik az ingatlanadót, csökkentik a túlórák járulékát, döntenek az újszülöttek után járó ezereurós bónuszról (minderre fedezetet ad, hogy ez év elején, még Prodiék adó-ellenőrzési szigorának hála, dőltek az adóbevételek az államkasszába).

A továbbiakra nézve Berlusconi annyit mondott, hogy nem lesz ugyanolyan kormányfő, mint 2001-ben volt, azóta megtanult fontossági sorrendeket felállítani. (A piacok e beismerésnek is beillő szavak nélkül is emlékeznek arra, hogy 2001-2006-os regnálása idején több negyedévben is zsugorodott a gazdaság, a GDP-arányos deficit az EU-n belül a legnagyobbra hízott.) A gyors kormányalakításra készülő Berlusconi makrogazdasági részletekkel még nem foglalkozott a győzelem után, csupán annyit mondott: nehéz hónapok és évek állnak Olaszország előtt, ami azt is jelentheti, hogy az első közérzetjavító intézkedések után megfontolja majd adócsökkentési kampányígéretei teljesítését.

Az eurózóna növekedési sereghajtójának számító Olaszországban van mit reformálni a foglalkoztatást visszavető munkaerő-piaci szabályozástól a nyugdíjrendszeren át a hatalmas állami és önkormányzati bürokráciáig. Berlusconi akármire szánja rá magát, a tekintetben könnyű dolga lesz, hogy koalíciójának Olaszországban szokatlanul stabil többsége van a parlament mindkét házában.

Ám ez a többség csak a gazdag északolasz tartományokban elsöprő sikert arató, föderalista kormányzást sürgető Északi Ligával együtt van meg - ők pedig biztos ragaszkodni fognak követeléseikhez néhány kulcskérdésben, beleértve az oktatás, a közigazgatás és az adóügyek decentralizációját. A Liga első napirendi pontjainak egyike lehet a vészhelyzetben levő Alitalia légitársaság ügye, mivel az elvben még aktív vevőjelölt Air France-KLM csoport terveivel messzemenően nem értenek egyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?