Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Betonbiztos bankbetét

2002.01.22. 08:54
Egy jugoszláviai férfi kénytelen volt ásót és betonvágót ragadni, hogy német márkáját euróra válthassa.
Az eurókészpénz bevezetése és a pénzügyi unióban résztvevő országok valutáinak megszűnése azoknak az emberekenek is okozott kisebb-nagyobb kellemetlenséget, akik bankban vagy otthon, a párna alatt tartották márkájukat vagy francia frankjukat.

De mi ez ahhoz képest, ha elásták volna - mondjuk - öt, stratégiailag jól elhelyezett gödörben, melyeket azután a fokozottabb védelem jegyében ki is öntenek betonnal és aszfalttal.

Hiperóvatos megtakarító

Pontosan ezzel a módszerrel gondoskodott életének megtakarításairól egy némiképp paranoid, de a helyi fizetőeszköz értékállóságában jó érzékkel kételkedő jugoszláv férfi, aki 25 ezer német márkát helyezett ily módon biztonságba.

(Az öt gödör, illetve betontömb méretéről nem szólnak a híradások. Az Index gazdaságpszichológiai rovatának egyes, antropológiailag pesszimista iskolái óvatos becslésként félköbméteres, acélrudakkal megerősített betontömbökről beszélnek.)

Ki akarna kinyitni egymás után két ilyen "széfet"?

"Azt gondoltam, ha egy nap jönnek a tolvajok, jó sok időre lesz szükségük ahhoz, hogy megtalálják és kinyissák öt széfemet. És még ha meg is találják az egyiket, a többit valószínűleg ott hagyják" - világította meg az eljárás mögött rejlő gondolatot az ötletgazda az Ananova hírportál furcsaságokra szakosodott rovatának.

A hiperóvatos megtakarító természetesen már megoldotta az immár 12 ezer 782 euró elhelyezését, az eljárás azonban - érthető okokból - még nem gazdagíthatja az emberiség közös tudáskincsét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?