Betonbiztos bankbetét

2002.01.22. 08:54
Egy jugoszláviai férfi kénytelen volt ásót és betonvágót ragadni, hogy német márkáját euróra válthassa.
Az eurókészpénz bevezetése és a pénzügyi unióban résztvevő országok valutáinak megszűnése azoknak az emberekenek is okozott kisebb-nagyobb kellemetlenséget, akik bankban vagy otthon, a párna alatt tartották márkájukat vagy francia frankjukat.

De mi ez ahhoz képest, ha elásták volna - mondjuk - öt, stratégiailag jól elhelyezett gödörben, melyeket azután a fokozottabb védelem jegyében ki is öntenek betonnal és aszfalttal.

Hiperóvatos megtakarító

Pontosan ezzel a módszerrel gondoskodott életének megtakarításairól egy némiképp paranoid, de a helyi fizetőeszköz értékállóságában jó érzékkel kételkedő jugoszláv férfi, aki 25 ezer német márkát helyezett ily módon biztonságba.

(Az öt gödör, illetve betontömb méretéről nem szólnak a híradások. Az Index gazdaságpszichológiai rovatának egyes, antropológiailag pesszimista iskolái óvatos becslésként félköbméteres, acélrudakkal megerősített betontömbökről beszélnek.)

Ki akarna kinyitni egymás után két ilyen "széfet"?

"Azt gondoltam, ha egy nap jönnek a tolvajok, jó sok időre lesz szükségük ahhoz, hogy megtalálják és kinyissák öt széfemet. És még ha meg is találják az egyiket, a többit valószínűleg ott hagyják" - világította meg az eljárás mögött rejlő gondolatot az ötletgazda az Ananova hírportál furcsaságokra szakosodott rovatának.

A hiperóvatos megtakarító természetesen már megoldotta az immár 12 ezer 782 euró elhelyezését, az eljárás azonban - érthető okokból - még nem gazdagíthatja az emberiség közös tudáskincsét.