Ágnes
-1 °C
2 °C

Rácsaptak az olajmultik kezére a franciák

2003.04.02. 11:22
Franciaországban a benzin árának fixálása miatt huszonhétmillió euróra büntették a világ négy legnagyobb olajtársaságát. A TotalFinaElf fellebbez.
A francia versenyhatóság azért bírságolta meg a TotalFinaElf-et, valamint a BP, a Shell és az ExxonMobil francia leányvállalatait, mert azok megállapodtak a benzin fogyasztói áráról. A hatóság szerint a cégek illetékesei 1999-ben és 2000-ben ez ügyben hetente többször is telefonon egyeztettek.

Ötmilliós és tizenkétmilliós büntetés

"E gyakorlat következményeként a benzinár gyorsabban emelkedett, mintha a cégek saját árpolitikájukat követték volna, és érvényesülhetett volna a szabad verseny" - áll a hivatal közleményében. A TotalFinaElf kapta a legnagyobb büntetést, tizenkétmillió eurót, a többi cég öt-ötmilliót kénytelen kifizetni.

A francia cég fellebbez

A TotalFinaElf azonban nem ismeri el, hogy bármi törvénytelenséget követett volna el, és bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen. "A vállalat semmi különöset nem csinált, pusztán begyűjtötte az árakkal kapcsolatos nyilvános információkat a konkurenciától. Ez a normális üzleti tevékenység része" - áll a cég közleményében.