Friderika
9 °C
18 °C

Mit tesz Brüsszel a válság ellen?

2007.08.24. 07:57
Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szerint Brüsszelnek konkrét jogszabályokat kellene javasolnia a fedezeti alapok felügyeletére vonatkozóan, hiszen azok nem eléggé transzparens módon működnek, illetve semmibe veszik a szociális szempontokat.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) az amerikai másodlagos jelzálog-hitelezési piac utóbbi hetekben kirobbant válsága kapcsán heves bírálat alá vette az Európai Bizottságot, amiért mindeddig nem tett semmit a fedezeti alapok (hedge fundok) működésének szabályozására. Mint ismert, a pénzpiaci válság több, jelentős jelzálogpiaci befektetéssel rendelkező fedezeti alap bedőlését okozta, ennek hatása továbbgyűrűzött a bankszektorba is. Az ETUC szerint Brüsszelnek konkrét jogszabályokat kellene javasolnia a fedezeti alapok felügyeletére vonatkozóan, hiszen azok nem eléggé transzparens módon működnek, illetve semmibe veszik a szociális szempontokat.

Az EU tagállamai között is komoly nézeteltérések vannak a tekintetben, miként kellene a fedezeti alapok átláthatóságát fokozni. Elsősorban Németország, illetve Francia- és Olaszország szorgalmazza valamiféle külső szabályozás bevezetését a szektorra vonatkozóan. Ezt nem támogatja a fedezeti alapok egyik központja, Nagy-Britannia, amely az önszabályozás mellett kardoskodik.

Az ETUC úgy véli, hogy különösen a belső piaci biztost terheli a felelősség, amiért Brüsszel nem tesz semmit a fedezeti alapok kontrolljának megteremtésére. Charlie McCreevy nemrégiben kizárta a közösségi szabályozás bevezetését ezen a területen. Az ETUC friss felvetésével kapcsolatban a biztos szóvivője leszögezte: nem változott McCreevy álláspontja az ügyben.

A másodlagos jelzálogpiaci válság azonban más vonatkozásban reagálásra késztette az Európai Bizottságot. A brüsszeli testület a múlt héten bejelentette: megvizsgálja a hitelminősítő intézetek önkéntes magatartási kódexének működését, mivel szerinte a cégek késve reagáltak a pénzpiaci krízisre. A tagállamok nemzeti felügyeleteit tömörítő Európai Értékpapír-piaci Szabályozók Bizottsága várhatóan áprilisban teszi közzé jelentését az üggyel kapcsolatban, majd annak alapján McCreevy dönt arról, hogy esetlegesen közösségi jogszabályt kezdeményezzen-e a mostani krízishez hasonló esetek kivédésére.