Piroska
-2 °C
5 °C

Válságjelentés a jegybankok bankjától

2003.07.01. 12:19
A túl gyenge dollár és a dezinfláció rontja a világgazdaság javulásának esélyeit. A világ vezető jegybankjait tömörítő Nemzetközi Fizetések Bankjának éves jelentése szerint egyelőre nem látni gyökeres javulásra utaló jelet. A svájci székhelyű bank jelentésének a térségünkre vonatkozó fejezete is kedvezőtlen kilátásokról ír.
A világgazdaságot új veszélyek fenyegetik: a dollár gyengülése és a defláció - állítja a "bankárok bankjának", a világ vezető jegybankjait tömörítő Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) éves jelentése. A dokumentum szerint az utóbbi egy év makrofolyamatai kábrándítóak, és semmi jele a világgazdaság fellendülésének.

A jegybankok bázeli székhelyű szövetségének éves jelentése szerint nem úgy látszik, mintha gyökeres javulás előtt állna a világgazdaság. A kilátások az Egyesült Államokban bizonytalanok, Japánban vegyesek, Európában pedig gyengültek.

A gyenge dollár csak az USÁ-nak jó

A világgazdaságot fenyegető gyenge dollár csak az Egyesült Államoknak jó. A zöldhasú leértékelődése azért jó az amerikaiaknak, mert a folyó fizetési mérleg hiányát japán és európai befektetők finanszírozzák, így az amerikai fellendülést is támogatják.

A dollár értéke az utóbbi egy évben a többi vezető devizából képzett kosárhoz képest 11 százalékot eset. Ez máris fokozta a deflációs nyomást Japánban és Kínában, mert a két ország valutájára felértékelődési nyomás nehezedik.

Az infláció világszerte csökken

Emellett szinte az összes többi nagy gazdasági régióban is nyilvánvalóvá vált a dezinflációs folyamat. A defláció a tőzsdei árfolyamok meredek esésével, a bércsökkentésekkel szembeni erős ellenállással és a már nagyon alacsony kamatokkal párosult.

A vállalatok beruházási hajlandósága a mérlegek rendbetétele miatt alacsony. Ez azért kedvezőtlen, mert a növekedés eddigi hajtóereje, a lakossági fogyasztás az emelkedő munkanélküliség, az ingatlanárak esetleges süllyedése és az eladósodottság árnyékában az Egyesült Államokban és Európában egyaránt meggyengülhet.

Nekünk sem ígérnek semmi jót

Kedvezőtlen a jelentésnek az EU-hoz csatlakozó kelet-közép-európai országok kilátásairól szóló fejezete is. A deficit átlaga a BIS prognózisa szerint a térségben 4,1-ről 4,2 százalékra kúszik majd fel. Magyarországon a tavalyi négyről idén várhatóan a GDP 4,7 százalékára nő a hiány.

A jelentés szerint ezek az unióhoz csatlakozó országok az eurózónába való belépéshez szükséges konvergenciát a magas államháztartási hiány miatt valószínűleg nehezebben érhetik el. A várható nehézségek a BIS szerint nagyobbak lesznek annál, mint azt a jelenlegi adatok sugallják.

A monetáris politika átalakítása sem túl egyszerű: ha túl alacsony a kamatszint, megugranak a beruházások és nő az inflációs nyomás. Ha viszont túl magas, jönnek a forró pénzek, valamint lehetetlenné válik az államháztartási hiány mérséklése. Az elmúlt évben csak három ország, Szlovénia, Litvánia és Lettország felelt meg a GDP-arányos hiányra vonatkozó maastrichti kritériumnak.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.