Gusztáv
-4 °C
1 °C

Már tervezik az európai biztosítókártyát

2003.03.10. 10:09
Kapcsolódó cikkek (1)
Az egészségügyi kártya zöld utat kapott, de az ideiglenes munkavállalók jogainak rendezését a britek egyelőre blokkolják.
Az EU tagországainak munkaügyi miniszterei brüsszeli találkozójukon örömmel üdvözölték a 2004. május 1-től bevezetendő, EU-szerte érvényes egészégügyi biztosítókártyát, amely az ideiglenes külföldi utazásokkor szükséges papírokat helyettesíti. Az új biztosítókártya elsőként a vakációzók és az üzleti céllal utazók esetében szükséges E111-es biztosítási formanyomtatványt teszi feleslegessé, majd a későbbiekben az E110-es, E128-as és E119-es iratokat is kiiktatja, ez utóbbiakat a nemzetközi kamionsofőrök, a diákok és a külföldön munkát keresők használják. Végső formájában az új egészségügyi biztosítókártya egy csupán számítógéppel olvasható aktív memóriakártya lesz.

Nem politika - logisztika

Az új eszköz jelentősen egyszerűsíti az adminisztrációt, egyben nagyobb biztonságot is nyújt majd az EU-ban utazóknak, vélekedett Anna Diamantopoulou munkaügyi és egészségügyi biztos. A kártya ugyanakkor jelentősen felgyorsítja a külföldi orvosi kezelések költségeinek megtérítését. Az egészségügyi biztos hozzátette: semmiféle politikai probléma nem vetődött fel a döntéselőkészítés során, ám a praktikum és a logisztika követelményei még okoznak majd problémát a szakembereknek.

A most következő lépés a kártya formatervezése, valamint az olyan problémák megoldása, mint például a különböző országos számítógépes hálózatok kompatibilissá tétele - mindez az EU tagországainak képviselőiből létrejövő koordináló bizottság feladatkörébe tartozik.

A britek egyedül maradtak

A munkaügyi miniszterek elkötelezték magukat, hogy júniusban politikai döntést hoznak az ideiglenes munkaerőt toborzó ügynökségek sokat vitatott ügyében. Az ideiglenes munkavállalóknak az állandó alkalmazottakéval azonos jogokat biztosító tervezet mindeddig négy tagország heves ellenállásába ütközött. A mostani tárgyalásokat követően Írország, Dánia és Németország úgy döntött, nem akadályozza tovább a határozat elfogadását, ily módon az új jogszabály legádázabb ellenzője, Nagy Britannia magára maradt véleményével.

Nagy Britanniában 600 ezer ideiglenes munkavállaló dolgozik, az EU területén jelenleg nyilvántartott kétmillió "ideiglenesnek" több mint egynegyede. A britek attól tartanak, hogy a tervezett törvény aláásná a szigetország rugalmas munkaerőpiacát és tönkretenné a kisvállalkozásokat. A két legnagyobb brit ügynökség, a Randstad és a Manpower arra figyelmeztetett: a jogszabály áremelkedéshez, állások megszűnéséhez vezetne anélkül, hogy bármit is kínálna cserébe. Az ügynökségek azt javasolják, hogy az ideiglenes munkavállalóknak csak egy év után járjanak az állandó munkavállalókéval azonos jogok.

A hatvanmillió dolgozót és 76 nemzeti szövetséget képviselő Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) támogatja a törvénytervezetet.