Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Blöff a kalózok kedvence

2001.07.13. 12:23
Kapcsolódók (1)
Egy kalózkiadásokra specializálódott amerikai kutatóintézet, a Mediaforce felmérése szerint az illegálisan internetről legtöbbször letöltött filmek ranglistáját a Blöff vezeti. A cég szerint a filmipar hamarosan ugyanolyan gondban lesz, mint a zeneipar a Napster megjelenése után.
Júniusban a Mediaforce adatai szerint össszesen egymillió számítógépre töltötték le a "kalózok" körében legnépszerűbb tíz filmet. A legeslegnépszerűbb Guy Ritchie Blöffje volt, ezt követte a Pearl Harbor, a Traffic, a Tomb Raider, a Shrek, a Mátrix, a Gone in 60 seconds, a Hannibal, a Gladiátor és az X-men.

A kár évente 25 milliárd dollár

Aaron Fessier, a Mediaforce igazgatója szerint Hollywood kalózfóbiája indokolt, hiszen a "top ten" három filmje is éppen hogy csak kikerült a mozikba. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy egy-egy film letöltésével mekkora kár éri a filmipart, de az Amerikai Mozgóképszövetség (Motion Picture Association of America) becslése szerint a kalózkodás összesen körülbelül 25 milliárd dolláros kárt okoz évente a filmgyártóknak.

Az Amerikában négy hete bemutatott Tomb Raider az IMDB adatai szerint eddig 115 millió dollár jegybevételt hozott a tengerentúlon, a Shrek 240 milliót, míg a Pearl Harbor a külföldi jegyeladásokkal együtt 297 milliót.

Tönkreteszlek kamkorderrel

Mivel az említett filmek még nem jöttek ki videókazettán vagy DVD-n, ezért a kalózmásolatok első példányait feltehetően a moziba bevitt kamkorderekkel készítik. Az anyag innen kerül számítógépre, illetve az internetre. Szakértők szerint a filmvállalatok a közeljövőben ugyanolyan gondban lesznek, mint a zeneipar óriásai a Napster megjelenése után.