József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ipari kémkedéssel vádolják a Boeinget

2003.07.18. 15:31
Megközelítőleg kilencezer oldalnyi titkos információt szerzett két korábbi menedzser a nagy vetélytárs Lockheed Martintól A vizsgálat most még csak ellenük folyik, bár lehet, hogy hamarosan másokra is kiterjed. Úgy tűnik ugyanis, hogy nemcsak 1997-98-ban, és nemcsak hadiipari megrendelésekért kémkedett a Boeing.
Az amerikai légierő és az igazságügyi minisztérium a korábbi republikánus szenátor, Warren Rudman vezetésével vizsgálóbizottságot alakított a Boeing állítólagos ipari kémkedése miatt - közölte a CNN pénteken.

Csak két menedzser felelős az egészért?

A testület feladata, hogy kivizsgálják két korábbi Boeing-menedzser állításainak igazát, miszerint vállalatuk kényszerítette őket: szerezzenek üzleti titkokat a Lockheed Martintól 1997 és 1998-ban. A YahooNews információi szerint csaknem kilencezer oldalnyi információra tettek szerint illegális eszközökkel.

A Boeing közlése szerint a Rudman-bizottság vizsgálata hatvan-kilencven napot vesz igénybe. Megígérték, hogy a szenátor a vállalat minden adatához hozzáférhet és a vizsgálat eredménye nyilvános lesz. A vizsgálat során egyedül a menedzsereket vették össztűz alá - írja honlapján CNN.

Nemcsak hadiipari megrendelésekért kémkedtek

Lehet azonban, hogy a kör hamarosan kibővül. Ugyanis egy másik egykori Boeing-dolgozó, Krishnan Raghavan 2001 augusztusában bejelentette, hogy egy kereskedelmi célú műholdtendert is nemtelen eszközök, a Lockheed Martintól szerzett vállalati adatok segítségével segítségével nyertek meg.

Raghavantól, aki a gyár műholdakkal foglalkozó részlegét vezette, ezután a nyilatkozata után váltak meg. Ő ezt követően beperelte korábbi munkáltatóját. A most indított bizottsági vizsgálatban felhasználják ennek a tavaly januárban indított eljárásnak az iratait is - írja a YahooNews.

Dollármilliárdokat veszíthetnek

A chicagói központú Boeing a világ legnagyobb repülőgépgyártója, és az amerikai hadsereg második legnagyobb hadiipari szállítója. A Boeing 1998-ban az első huszonhat légierő-megbízásból tizenkilencet nyert el, míg a Lockheed csak hét megrendelést kapott.

Ha a légierő megbizonyosodik arról, hogy a Boeing illegális információszerzésre buzdította munkatársait, akkor azzal a büntetéssel kell számolnia, hogy kizárják a további tenderekből. Ez igen súlyos szankciót lenne, mert még ebben az évben döntenek legalább húsz pályázatról, amelyek összességében legkevesebb egymilliárd dolláros megrendelést jelentenek.