További Világ cikkek
Franciaország legnagyobb bortermelő vidékein lepárolják az idei termés egy részét, és a minőségi borból majdnem tiszta alkohol lesz. Ezt azután fertőtlenítő és tisztítószerek gyártásához használják fel, vagy üzemanyag-adalékként. Van olyan bor is, amelyet talajjavításra visszaszállítanak a termőterületre.
Szőlőirtási tervek
Egy vitatott új EU terv szerint csökkentenék Európa bortermelését, a lepárlás korlátozása helyett nagy szőlőterületeket irtanának ki. Mintegy 40 ezer hektárnyi szőlőskertet számolnának fel a következő öt év folyamán. Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban a bortermelők egységes frontba tömörülnek a javaslat ellen, amelyet túl szigorúnak és defetistának tartanak.
Mivel azonban minden évben egyre több bort párolnak le (2005-ben 2,8 milliárd litert), még a terv leghevesebb ellenzői is elismerik, hogy valamit tenni kell. "Évekig ideiglenesnek tartottuk a válságot, de most láthatjuk, hogy állandó krízissel van dolgunk" - jelentette ki az AP hírügynökségnek Gilles de Longevialle, a beaujolais-i borosgazdák képviselője. Tavalyig csak a legolcsóbb asztali borokat párolták le, most azonban minőségi borokat is. Franciaországban például idén várhatóan 8,5 millió liter nem palackozott és el nem adott beaujoulais-i bort párolnak le.
Józanabb olaszok és franciák
A probléma az, hogy a bort nem lehet eladni. Az európai borok a boltok polcain maradnak, mert a fogyasztók sokszor inkább Chile, az Egyesült Államok, Dél-Afrika és más országok borospalackjait választják. Írországban a boreladások 70 százaléka újvilági import, és Ausztrália nemrég lett Nagy-Britannia fő borellátója Franciaország helyett.
Európa borproblémáinak másik oka a földrész ivási szokásainak változása. A borfogyasztás csökken a kontinensen, különösen a korábban nagy borivó Olaszországban és Franciaországban. 1980-ban a franciák és az olaszok körülbelül 5-5 milliárd liter bort fogyasztottak az Európai Bizottság szerint, 2005-re az éves fogyasztás mindkét országban durván 3 milliárd literre csökkent. 1960-ban egy átlagos francia 3,1 palack bort ivott hetente, napjainkban a heti átlagos fogyasztása 1,4 üveg. Míg korábban a bor olyan alapvető francia cikk volt, mint a kenyér vagy a sajt, most egyre inkább luxusterméknek tekintik.
Az EU elgondolását még jóvá kell hagyniuk a tagországok kormányainak és az Európai Parlamentnek. A brüsszeli hivatalnokok abban reménykednek, hogy az új szabályok a 2008-as termesztési szezonban már érvényben lesznek. A szőlősgazdák óvnak a szőlők kipusztításától, mert az megkötné a kezüket, és nem tudnának alkalmazkodni a változó világpiachoz. Indiára és Kínára hivatkoznak, ahol a kialakuló új középosztály kezdi megkedvelni a bort. Ha a kínai kereslet megnő, nem tudjuk majd kielégíteni, ha most visszafogjuk a termelésünket - állapította meg de Longevialle.