József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bécs adót vet ki a borravalóra

2005.02.01. 15:40
A pénzügyminisztérium minden szakmára, ezen belül minden kategóriára megállapít egy átlagos borravaló-menynyiséget, ami után adót kellene fizetni.
Éves szinten több tíz millió eurónyi bevételt remél az osztrák pénzügyminisztérium a borravalók eddiginél hatékonyabb megadóztatása révén. Alfred Finz pénzügyi államtitkár szerint két héten belül véglegesítik azt a koncepciót, amely nemcsak a mintegy 175 ezer vendéglátó-ipari dolgozó, hanem valamenynyi úgynevezett borravalós állás esetében megkísérelné "kifehéríteni" a papíron meg nem jelenő jövedelmeket.

Elvben ma is fel kell tüntetni az adóbevallásban a zsebbe kapott juttatásokat, és azok után - évi 726 euró felett - a normál személyi jövedelemadó-kulcsok szerint kell adózni. Ezt azonban az érintettek elenyésző része teszi meg - mutat rá a Der Standard.

Az új koncepció lényege, hogy a pénzügyminisztérium minden szakmára, ezen belül minden kategóriára (tehát például a különböző éttermi kategóriákra) megállapít egy átlagos borravaló-menynyiséget, ami után viszonylag alacsony - az ígéretek szerint mindenképpen egy számjegyű - adót kellene fizetni. Akik belenyugszanak ebbe a fix összegű elvonásba, azok mentesülnek az adóhivatal ellenőrzéseitől. Ezzel szemben, akik úgy vélik, a kiszabottnál kevesebb borravalót kapnak, továbbra is választhatják a bevallásos módszert; nekik azonban szigorú hatósági kontrollra kell felkészülniük - írja a Die Presse.

Az érintett szakmai szervezetek persze foggal-körömmel tiltakoznak a terv ellen, rámutatva: a kincstár várható bevétele minimális, ugyanakkor éppen azokat a munkavállalókat sújtaná az új adó, akik a legalacsonyabb fizetést kapják. Az ellenzéki szociáldemokraták gazdasági szakértője, Johann Moser "rablásról" beszél a pénzügyi tárca elképzelése kapcsán. Kérdéses az is, ezen a területen mennyire lehet hatékony bármiféle adóztatás. Németországban például elvi bevallási kötelezettség sem terheli a borravalót, mivel a kormányzat úgy ítéli meg, az ilyen jövedelmek nyomon követése kivitelezhetetlen lenne.