Klaudia
-3 °C
3 °C

Budapesten a legjobb élni

2005.10.04. 08:36
A föld 127 metropolisának összevetése után a kanadai Vancouver tűnik a világ legélhetőbb városának. Térségünkben pedig Budapesten a legkellemesebb az élet, írta a Világgazdaság.
A kanadai Vancouver a világ legélhetőbb városa - állapítja meg az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése. A föld 127 metropolisát górcső alá vevő elemzés szerint a kelet- és közép-európai térségben Budapesten a legkellemesebb az élet. Az EIU közel negyven mutatószám alapján alakította ki értékelését, s ezeket öt kategóriába rendezte: stabilitás, egészségügyi ellátás, kultúra és környezetvédelem, oktatás és végül infrastruktúra.

Ezek alapján a vizsgált városok fele (63) tartozik a leginkább élhető települések kategóriájába, három kelet-európai és hatvan fejlett országbeli. A régiónkbeli három település (Budapest, Pozsony és Prága) többek között a javuló közlekedési és távközlési lehetőségeknek, a javak, szolgáltatások és pihenési-szórakozási lehetőségek egyre jobb elérhetőségének köszönheti, hogy a legfelső osztályba került.

Az EIU szakértői az éghajlatot is figyelembe vették az "élhetőségi index" kiszámításakor, többek között ennek tulajdonítható, hogy Genf leszorult az első helyről. A legtöbb vonzó településsel nagyvárosai számához viszonyítva a nem igazán kellemes klíma dacára Kanada büszkélkedhet.