Szilárda
-4 °C
2 °C

Magától jelentkezett a sikkasztással vádolt bróker

2002.02.07. 14:32
Bár egy napja még úgy tűnt, hogy menekülőre fogta a legnagyobb ír bank 750 millió dollárjának (212 milliárd forintjának) elcsaklizásával vádolt amerikai bróker, John Rusnak időközben felvette a kapcsolatot az FBI-jal. A férfi ügyvédje bízik abban, hogy nem lesz bizonyíték arra, hogy védence a patinás Barings bankot néhány éve csődbe taszító Nick Leesonhoz hasonlóan
Ügyvédei a családi értékek apostolaként írják le az Allied Irish amerikai leánycégének alkalmazottját. A két gyermekes, hangsúlyozottan templomlátogató 37 éves pennsylvaniai férfi az ír bank amerikai leánya, a U.S. Allfirst Financial Inc. határidős devizaügyleteit intézte egy munkatársával.

Eltapsolta

A pénzintézet a hét elején nyilvánosságra hozta, hogy belső vizsgálata kiderítette, egy munkatárs - Rusnak - illegális határidős ügyletei nagyjából 750 millió dollár kárt okoztak a legnagyobb ír banknak, amely az összeget kénytelen leírni.

A szingapúri példa

Az eset első pillantásra igencsak emlékeztetett az elmúlt évtized egyik legnagyobb pénzügyi botrányára, amikor Nick Leeson brit bróker - az eset nyomán médiasztár lett, kalandjairól hollywoodi film készült - az anyabank, a patinás Barings tudta nélkül határidős spekulációba kezdett a szingapúri börzén, hogy annak nyereségéből fedezze a néhány rosszul sikerült kötése nyomán elszenvedett kárt. A trükközés vége az lett, hogy Leeson 1995-ben 1 milliárd dollár feletti kárt okozva csődbe vitte a Baringset, majd 6 év börtönre ítélték.

Nem tűnt el

Az első hírek szerint John Rusnak eltűnt, ám csütörtökön a férfi ügyvédei bejelentették, hogy kezdetben otthon tartózkodott, majd jelentkezett a hatóságoknál Baltimore-ban. A bróker egyik jogi képviselője magabiztos hangon nyilatkozta: "Ha azt állítják, pénzt lopott, az nem fog bejönni nekik. Meg lennék lepve, ha valaha bizonyítékot találnának erre."

Nem állítják, hogy ellopta volna

Azt egyelőre az ír bank sem állítja egyértelműen, hogy a bróker lopott is, bár azt belső vizsgálatuk felfedte, hogy titkos ügyleteivel az amerikai alkalmazott 750 millió dollár kárt okozott. Michael Buckley vezérigazgató szerint nem biztos, de elképzelhető, hogy Rusnak sikkasztott és lehetséges, hogy voltak cinkosai.

Nem tanultak

Egyelőre azonban sem Rusnak, sem munkatársa ellen nem emeltek vádat. A férfi kezdetben egyébként együttműködött a bank belső ellenőreivel. Nick Leeson közben a brit sajtóban nyilatkozva azon hüledezett, hogy a nagy bankok belső ellenőrzési rendszerei az ő példája ellenére sem szigorodtak az elmúlt években. Az Allied Irish vezetői azt sulykolják, hogy Rusnak nem lehet az új Leeson, hiszen a bank még a 750 millió dolláros veszteségleírás ellenére is 349 millió dolláros nyereséget ért el, vagyis szó sincs csődközeli helyzetről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!