István, Vajk
17 °C
34 °C

Harmadszorra átmehet a konvergenciaprogram

2007.02.07. 08:26
Az Európai Bizottság (EB) a magyar konvergenciaprogram értékelésében az államháztartási hiánynak a kormány tervéhez képest szerényebb mértékű csökkentését tartja reálisnak, de összességében – a kockázatok hangsúlyozásával – elfogadhatónak minősíti a gazdasági programot – értesült a Napi Gazdaság.

Mint ismert, a kormány tavaly szeptemberben nyújtotta be Brüsszelnek az államháztartási egyensúlyra törekvés (kétszer elutasított) programját, decemberben pedig ennek korrekcióját. a Napi Gazdaság betekintést nyert a ma nyilvánosságra kerülő bizottsági dokumentumba, amely szerint kulcsfontosságú az idei év. Páratlan célkitűzés egyetlen év alatt több mint 3 százalékkal csökkenteni a költségvetési hiányt – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő bizottsági munkatárs. Az EB értékelése a tavalyi 10,1 százalékos GDP-arányos deficitet (a végleges adat valójában néhány tized százalékkal alacsonyabb lehet) 7,4 százalékra mérsékli, ellentétben a kormány tervében szereplő 6,8 százalékkal.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha tévednénk, és a kormánynak sikerülne teljesítenie saját előrejelzését – fűzte hozzá forrásuk. Ő is megerősítette, hogy az EB szerint az igazi próba a 2007-es költségvetési célok teljesítése lesz: idén kiderül, mennyire működnek a reformok, milyen hatásai lesznek a takarékossági intézkedéseknek. A mostani értékelés lényegét tekintve nem tér el a tavaly szeptember 1-jén benyújtott programról alkotott véleménytől. Brüsszel már akkor is jelezte, hogy nem vehet érdemben figyelembe olyan megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány csak betervez, de még nincs meg hozzá az Országgyűlés jóváhagyása. Azóta ebben történtek változások, a brüsszeli sarokszámok azonban továbbra sem tükrözik ezt.

Forrásuk a jelentésben kiemelten szereplő két tényezőre hívta fel a figyelmet. Az egyik a költségvetés folyamatos ellenőrzése, mert a korábbi tapasztalatok azt bizonyították, hogy ennek hiánya vezetett a túlzott költekezéshez; a takarékosság első feltétele a tárcákat rövid pórázon tartó erős kéz. A bizottsági dokumentum konkrétan „a költségvetés ellenőrzési mechanizmusának javítását” javasolja. A másik tényező a lakosság elöregedéséből jelentkező anyagi gond. A bizottság „nagy kockázatúként” tartja számon Magyarországot, vagyis a demográfiai elemzések szerint a nyugdíj és a közegészségügy szembesül majd a korosodással járó külön terhekkel. Az EU pénzügyminiszterei még februári ülésükön döntenek arról, hogy jóváhagyják-e a bizottság értékelését.