Erzsébet
1 °C
4 °C

Harmadszorra átmehet a konvergenciaprogram

2007.02.07. 08:26
Az Európai Bizottság (EB) a magyar konvergenciaprogram értékelésében az államháztartási hiánynak a kormány tervéhez képest szerényebb mértékű csökkentését tartja reálisnak, de összességében – a kockázatok hangsúlyozásával – elfogadhatónak minősíti a gazdasági programot – értesült a Napi Gazdaság.

Mint ismert, a kormány tavaly szeptemberben nyújtotta be Brüsszelnek az államháztartási egyensúlyra törekvés (kétszer elutasított) programját, decemberben pedig ennek korrekcióját. a Napi Gazdaság betekintést nyert a ma nyilvánosságra kerülő bizottsági dokumentumba, amely szerint kulcsfontosságú az idei év. Páratlan célkitűzés egyetlen év alatt több mint 3 százalékkal csökkenteni a költségvetési hiányt – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő bizottsági munkatárs. Az EB értékelése a tavalyi 10,1 százalékos GDP-arányos deficitet (a végleges adat valójában néhány tized százalékkal alacsonyabb lehet) 7,4 százalékra mérsékli, ellentétben a kormány tervében szereplő 6,8 százalékkal.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha tévednénk, és a kormánynak sikerülne teljesítenie saját előrejelzését – fűzte hozzá forrásuk. Ő is megerősítette, hogy az EB szerint az igazi próba a 2007-es költségvetési célok teljesítése lesz: idén kiderül, mennyire működnek a reformok, milyen hatásai lesznek a takarékossági intézkedéseknek. A mostani értékelés lényegét tekintve nem tér el a tavaly szeptember 1-jén benyújtott programról alkotott véleménytől. Brüsszel már akkor is jelezte, hogy nem vehet érdemben figyelembe olyan megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány csak betervez, de még nincs meg hozzá az Országgyűlés jóváhagyása. Azóta ebben történtek változások, a brüsszeli sarokszámok azonban továbbra sem tükrözik ezt.

Forrásuk a jelentésben kiemelten szereplő két tényezőre hívta fel a figyelmet. Az egyik a költségvetés folyamatos ellenőrzése, mert a korábbi tapasztalatok azt bizonyították, hogy ennek hiánya vezetett a túlzott költekezéshez; a takarékosság első feltétele a tárcákat rövid pórázon tartó erős kéz. A bizottsági dokumentum konkrétan „a költségvetés ellenőrzési mechanizmusának javítását” javasolja. A másik tényező a lakosság elöregedéséből jelentkező anyagi gond. A bizottság „nagy kockázatúként” tartja számon Magyarországot, vagyis a demográfiai elemzések szerint a nyugdíj és a közegészségügy szembesül majd a korosodással járó külön terhekkel. Az EU pénzügyminiszterei még februári ülésükön döntenek arról, hogy jóváhagyják-e a bizottság értékelését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?