Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Budapest még drágább, mint Bukarest

2007.02.13. 14:30
Románia EU-csatlakozása lendített a bukaresti telekárakon, a magasabb státusú övezetekben 800-1200 euró közötti négyzetméteráron lehet vásárolni. Budapest még mindig drágább, itt 1200 eurótól indulnak a telekárak. Bécs belvárosa is egyre vonzóbb.

A budapesti belső zöldövezetben 1200, a bukarestiben 800 eurónál kezdődnek az építési telkek négyzetméterárai - derül ki a Neocity Group ingatlanpiaci gyorsjelentéséből. A tanulmány megállapítja, a román fővárosban az EU-csatlakozás nagyot lendített az ingatlanárakon. Ma már 800-1000 euró közötti négyzetméteráron lehet építési telkeket vásárolni a város magasabb státusú övezeteiben.

Bel-Budán drágább

Luxusingatlanokat az Engel&Völkerstől

Budapest mellett a vidéki luxusingatlan-piacra is kiterjeszti tevékenységét az Engel&Völkers magyarországi képviselete - közölte a cég az MTI-vel. Mozsár István, a kelet-európai régiót is felügyelő magyarországi iroda vezetője elmondta, a vártnál sokkal jobban rajtolt a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó Engel&Völkers magyarországi képviselete. Jelenleg több mint száz prémiumkategóriás lakóingatlan van a cég portfoliójában, de ez a szám a terjeszkedéssel egyre bővül.

A magyar főváros még drágább, itt 1200 eurós négyzetméteráraktól indulnak a telkek. Budán továbbra is erősödik a kereslet a magasabb kategóriájú ingatlanok építésére alkalmas területek iránt. Mind Bel-Budán, mind a zöldövezetekben keresettek azok a telkek, ahol egy- illetve kétlakásos családi házakat lehet építeni.

A Neocity Hungary Kft. az izraeli Neocity és Arlon cégcsoport magyarországi közös társasága. Az utóbbi években mindkét csoport több közép-kelet-európai (Prága, Bukarest, Budapest) ingatlanfejlesztést valósított meg. (A Neocity Group mögött a legnagyobb izraeli bank, a Bank Hapoalim áll.) A Neocity Hungary Kft. Magyarországon Natura márkanév alatt jelenleg három projektet fejleszt. Ezek: a Pestszentlőrinc kertvárosában található Natura Reviczky Liget, a csillaghegyi ForestHill Natura és az ürömi Natura Villapark.

Bécs belvárosa a legvonzóbb

Egy másik felmérés, a CB Richard Ellis adatai szerint Bécs és Ausztria egyre vonzóbbá válik: a szövetségi főváros irodapiacként tör előre, míg Ausztria egésze az ingatlanberuházók számára egyre vonzóbb – mindez növekvő mértékben a nem német beruházóknak köszönhető. 2006-ban az ingatlanberuházások 2,4 milliárd euróval új rekordot értek el Ausztriában. A 2005-ös év iroda-bérbeadási csúcsát a 2006-os év 390 ezer négyzetméternyi bérbe adással közelítette meg. 2007-ben várhatóan a kereslet meghaladja a kínálatot, így az első osztályú irodák bérleti díja Bécsben hat év után először 20-ról 21 euró/négyzetméter/hóra emelkedhet. A beruházók számára Bécs – egyike a világ legstabilabb városának – ezután is vonzó marad.

2007-ben a külföldi beruházók érdeklődése az osztrák ingatlanpiacon – ezen belül is döntően a kereskedelmi ingatlanok területén – továbbra is fennmarad. "Mindenek előtt a nagy európai metropoliszok, mint London, Párizs, Madrid vagy Barcelona hozamcsökkenése miatt a stabil, de történetileg valamivel drágább osztrák ingatlanpiac a külföldi beruházó csoportok számára egyre vonzóbbá válik - mondta Andreas Ridder, a CB Richard Ellis Ausztria cégvezetője.