Erzsébet
1 °C
4 °C

Budapest még drágább, mint Bukarest

2007.02.13. 14:30
Románia EU-csatlakozása lendített a bukaresti telekárakon, a magasabb státusú övezetekben 800-1200 euró közötti négyzetméteráron lehet vásárolni. Budapest még mindig drágább, itt 1200 eurótól indulnak a telekárak. Bécs belvárosa is egyre vonzóbb.

A budapesti belső zöldövezetben 1200, a bukarestiben 800 eurónál kezdődnek az építési telkek négyzetméterárai - derül ki a Neocity Group ingatlanpiaci gyorsjelentéséből. A tanulmány megállapítja, a román fővárosban az EU-csatlakozás nagyot lendített az ingatlanárakon. Ma már 800-1000 euró közötti négyzetméteráron lehet építési telkeket vásárolni a város magasabb státusú övezeteiben.

Bel-Budán drágább

Luxusingatlanokat az Engel&Völkerstől

Budapest mellett a vidéki luxusingatlan-piacra is kiterjeszti tevékenységét az Engel&Völkers magyarországi képviselete - közölte a cég az MTI-vel. Mozsár István, a kelet-európai régiót is felügyelő magyarországi iroda vezetője elmondta, a vártnál sokkal jobban rajtolt a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó Engel&Völkers magyarországi képviselete. Jelenleg több mint száz prémiumkategóriás lakóingatlan van a cég portfoliójában, de ez a szám a terjeszkedéssel egyre bővül.

A magyar főváros még drágább, itt 1200 eurós négyzetméteráraktól indulnak a telkek. Budán továbbra is erősödik a kereslet a magasabb kategóriájú ingatlanok építésére alkalmas területek iránt. Mind Bel-Budán, mind a zöldövezetekben keresettek azok a telkek, ahol egy- illetve kétlakásos családi házakat lehet építeni.

A Neocity Hungary Kft. az izraeli Neocity és Arlon cégcsoport magyarországi közös társasága. Az utóbbi években mindkét csoport több közép-kelet-európai (Prága, Bukarest, Budapest) ingatlanfejlesztést valósított meg. (A Neocity Group mögött a legnagyobb izraeli bank, a Bank Hapoalim áll.) A Neocity Hungary Kft. Magyarországon Natura márkanév alatt jelenleg három projektet fejleszt. Ezek: a Pestszentlőrinc kertvárosában található Natura Reviczky Liget, a csillaghegyi ForestHill Natura és az ürömi Natura Villapark.

Bécs belvárosa a legvonzóbb

Egy másik felmérés, a CB Richard Ellis adatai szerint Bécs és Ausztria egyre vonzóbbá válik: a szövetségi főváros irodapiacként tör előre, míg Ausztria egésze az ingatlanberuházók számára egyre vonzóbb – mindez növekvő mértékben a nem német beruházóknak köszönhető. 2006-ban az ingatlanberuházások 2,4 milliárd euróval új rekordot értek el Ausztriában. A 2005-ös év iroda-bérbeadási csúcsát a 2006-os év 390 ezer négyzetméternyi bérbe adással közelítette meg. 2007-ben várhatóan a kereslet meghaladja a kínálatot, így az első osztályú irodák bérleti díja Bécsben hat év után először 20-ról 21 euró/négyzetméter/hóra emelkedhet. A beruházók számára Bécs – egyike a világ legstabilabb városának – ezután is vonzó marad.

2007-ben a külföldi beruházók érdeklődése az osztrák ingatlanpiacon – ezen belül is döntően a kereskedelmi ingatlanok területén – továbbra is fennmarad. "Mindenek előtt a nagy európai metropoliszok, mint London, Párizs, Madrid vagy Barcelona hozamcsökkenése miatt a stabil, de történetileg valamivel drágább osztrák ingatlanpiac a külföldi beruházó csoportok számára egyre vonzóbbá válik - mondta Andreas Ridder, a CB Richard Ellis Ausztria cégvezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?