Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Buffet a megmentő

2008.09.24. 08:37
Legalább 5 milliárd dollárt fektet be a világ leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek cége a Goldman Sachs nevű befektetési bankba, mivel a jelenlegi nyomott részvényárfolyam mellett kivételes lehetőséget lát az intézményben. Az amerikai tőzsdék zárása után érkezett bejelentés az egész piacot felvidította, ugyanis a Dow Futures az index tegnapi 160 pontos esése után ma már 120 pontos pluszban tartózkodik.

Kedden éjszaka a Berkshire Hathaway, a világ leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek vagyonkezelő cége bejelentette, hogy legalább 5 milliárd dollár tőkét juttat a Goldman Sahcs nevű befektetési banknak.

A tőkeemelésben Buffett évi 10%-os osztalékot fizető osztalékelsőbbségi részvényeket vesz, amelyeket viszont a Goldman Sachs bármikor visszahívhat 10%-os prémiummal. Az ügylet keretében a milliárdos guru warrantokat is kap, amelyekkel újabb 5 milliárd dollárnyi Goldman Sachs törzsrészvényt hívhat le 115 dolláros áron az elkövetkezendő 5 évben bármikor (a papírok 125 dolláron zártak tegnap).

"A Goldman Sachs kivételes intézmény, amely utolérhetetlen globális franchise-zal, bizonyítottan nagy tudású menedzsmenttel, elegendő szellemi és pénzügyi tőkével rendelkezik ahhoz, hogy továbbra is kimagasló teljesítményt nyújtson" - tette közzé legújabb ügyletével kapcsolatban Warren Buffett.

A Goldman Sachs egyszersmind azt is bejelentette, hogy 2.5 milliárd dollárnyi tőkét kíván bevonni nyilvános részvénykibocsátással, amely tranzakció sikerének minden bizonnyal jót tesz majd Buffett megjelenése a tulajdonosi struktúrában. Ismert ugyanis, hogy Buffett alulértékelt részvényekbe szeret fektetni, de a hatalmas zuhanás ellenére mindezidáig nem eszközölt új befektetést a pénzügyi szektorban (korábbról már volt neki több is).

A hírekre a Goldman Sachs részvényei 8%-kal 135.3 dollárra ugrottak a zárás utáni kereskedésben, de nemcsak a Goldman befektetői örültek meg annak, hogy a világ egyik leginkább figyelt befektetési guruja immár jó lehetőséget lát az igen-igen problémás pénzügyi szektor egyik cégében, hanem az egész piac felvidult. A rendes kereskedés során a Dow Jones index ugyanis még 160 pontot esett, zárás után a Dow Futures viszont 120 pontos pluszba ugrott a hírekre és jelenleg is ott tartózkodik.

Miért pont most?

Mint ismeretes, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley, az utolsó két csődtől megmenekült befektetési bank vasárnap este bejelentette, hogy feladja jelenlegi működési formáját és univerzális bankká alakul, hogy könnyebben túlélje a jelenleg likviditásszegény tőkepiaci hangulatot. A két intézmény az átalakulás után már betéteket gyűjthet és igénybe veheti a Fed vész esetére fenntartott extra forrásait, cserébe azonban nagyobb tőkemegfelelési kritériumoknak kell megfelelnie és sokkal szigorúbb felügyeleti elvárásokat támasztanak vele szemben (felügyeleti szerve már nem a SEC, hanem a Fed lesz).

Buffettet valószínűleg ez a bejelentés sarkallhatta befektetésre, ugyanis korábban többször is azt nyilatkozta, hogy egyes befektetési bankok túl nagyok és átláthatatlanok ahhoz, hogy hosszú távon jól működhessenek. A gurunak több nagy pénzügyi intézményben is van befektetése, például a Wells Fargo-ban, az American Express-ben és a US Bancorp-ban.

A befektetési banki szegmensben Buffett utoljára 1991-ben próbálkozott, akkor a gyors hanyatlásnak indult Salomon Brothers legnagyobb részvényesévé vált, de nem tudta megmenteni a céget és végül nagyon alacsony profittal volt kénytelen kiszállni. A guru kudarcáról később így nyilatkozott: "A legrosszabb dolgok, amikre az ember hagyatkozhat, azok a számítógép modellek és a komplex táblázatok. A Salomon tömve volt ezekkel és szét is esett."  • Vennék
  • Hírek