Konrád
8 °C
26 °C

Plázaváros lesz Bukarest

2006.04.27. 09:39
Az elkövetkezendő két-három évben várhatóan megtriplázódik a bukaresti kiskereskedelmi ingatlanterület, köszönhetően a 2008-ig átadandó hat plázának. A bukaresti belvárosban ugyanakkor még mindig nem fejlődött ki hagyományos értelemben vett vásárlóutca.
A román főváros plázaépítési láza nem véletlen, keleti szomszédunknál a reálbérek tavaly többet nőttek, mint bármikor a rendszerváltás óta. Bukarestben jelenleg négy bevásárlóközpont üzemel, összesen mintegy 130 000 négyzetméteres összterülettel.

A román fővárosban - példul Pozsonnyal összevetve - viszonylag sok nemzetközi márka lépett már be a piacra (az elmúlt években a Hugo Boss, Lacoste, Nike, Intersport, Timberland), és várhatóan további nagy nevek jelennek majd meg Romániában a közeljövőben.

A bukaresti bérleti díjak nyugati összevetésben kedvezőnek mondhatók. A bevásárlóközpontokban négyzetméterenként 30 euróért lehet üzletet bérelni egy hónapra, a belváros legfrekventáltabb részein 60-120 euró egy négyzetméter, a kevésbé frekventált helyeken 50-70 euró. A felkapott és a kevésbé felkapott helyek ugyanakkor nem különülnek el annyira, mint az nyugaton megszokott, ugyanis a városban még nem alakult ki a hagyományos értelemben vett bevásárlóutca.

Az igazi fejlesztési hullám azonban még csak most érte el Bukarestet. A következő évek legjelentősebb kiskereskedelmi beruházása a Baneasa Project lesz, mely a tervek szerint 2007-ben nyitja meg kapuit és összesen 120 000 négyzetméteren várja majd a látogatókat. A leginkább a pesti Arena Plaza-hoz hasonlítható, ám annál jelentősen nagyobb komplexumban egy plázán kívül Carrefour, Bricostore és Mobexpert épül meg a következő években.

A DTZ elemzése szerint 2008-ig megvalósul még a Galleria Project (57 000 négyzetméter), a Sun Plaza (76 600 négyzetméter), a Liberty Mall (26 000 négyzetméter), a RE Project (40 000 négyzetméter) és a Cotroceni Park (53 000 négyzetméter). Emellett a vidéki fejlesztések is jelentősek, ellentétben a legtöbb közép-európai országgal, így hazánkkal is. Brassó belvárosában már átadtak egy plázát, egy másikat, 30 milliós beruházással, 2007-re építenek meg.

A Demján-érdekeltségű TriGránit is aktív a román piacon. A grandiózus bukaresti projekt mellett (100 millió eurós beruházás) Kolozsváron is fejleszt a magyar cég. A Pólus Center 140 millió eurós beruházásához 85 millió euró hitelt nyújt az OTP vezette konzorcium. A Kolozsvárihoz hasonló plázát terveznek Brassóban, Krajovában, Pitestiben és Konstancán is.