Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Rómában a kulturális örökség része a macska

2002.01.11. 11:11
Olaszországban pénteken érvénybe lépett az egészségügyi minisztérium rendelete, amely szigorúan tiltja a kutya- és macskaszőrből készült bundák gyártását és árusítását számolt be az MTI.
Az állategészségügyi hatóságok nyomására született rendelet szerint mostantól 1.549,37 eurótól 9.296,22 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható minden személyt, aki kutyák vagy házimacskák bőrét felhasználva állít elő bármiféle bundát vagy egyéb ruhadarabot.

A tilalom kiterjed az említett termékek importjára, exportjára és hazai értékesítésére is. Ha e tevékenység mögött valamilyen cég áll, annak a pénzbírságon túl a hatóság héttől tizenöt napig terjedően felfüggesztheti a működését. Tettenérés esetén az illetékes szervek elkobozhatják az említett ruházati termékeket, és azokat a bűnös költségére megsemmisítik.

Róma kulturális öröksége

Olaszországban mintegy nyolcmillió macska él, és ennél valamivel kevesebb, körülbelül hatmillió a kutyák száma. Ezeket az állatokat eddig is különleges törvények védték a különösen aktív állatvédők tevékenységének köszönetően.

A római városháza nemrég a kulturális örökség részének nyilvánította az ősi városközpontot benépesítő macskákat, vagyis aki kárt tesz bennük, az lényegében "műemlékrongálást" követ el.

Az olaszok nem ölik meg az újszülött macskákat, még akkor sem, ha egy alomban hat-hét jön a világra. Ezért a hirdetési újságok külön rovatot szentelnek az örökbefogadásra kínált négylábúakról szóló hirdetéseknek. Ilyen állatpárti légkörben érthető, hogy sokan a kutya- és macskabunda előállítását tiltó rendelkezés szankcióit túlságosan enyhének tartják.